Appeltje van Oranje
Voor de 22e editie van de Appeltjes van Oranje zijn we op zoek naar projecten waarbij mensen (deelnemers en vrijwilligers) samen actief aan de slag gaan om eenzaamheid te verminderen. Unieke, creatieve, betekenisvolle initiatieven die recht doen aan de behoefte van mensen om samen te komen, elkaar te zien en gelijkwaardig te zijn. Initiatieven die het verminderen van eenzaamheid als doel hebben en die mensen bereiken waarvan bekend is dat zij zich vaker eenzaam voelen.
Dé prijs voor sociale projecten
Jaarlijks reiken we de Appeltjes van Oranje uit aan drie sociale projecten in Nederland en de Cariben. Initiatieven die zich inzetten voor een samenleving waarin niemand er alleen voor staat. Daarbij staat ieder jaar een ander thema in de spotlights.
De prijs, voor elk van de drie winnaars, bestaat uit een bronzen beeldje dat is ontworpen en gemaakt door Prinses Beatrix en een geldbedrag van €25.000. Het geld kan vrij worden besteed binnen de doelstelling van het winnende initiatief. Ieder jaar reikt Koningin Máxima de drie Appeltjes van Oranje uit op Paleis Noordeinde. In lustrumjaren overhandigt Koning Willem-Alexander de prijs.
Thema 2024: Eenzaamheid verminder je samen!
Eenzaamheid verminder je samen is het thema voor 2024. Eenzaamheid kan iedereen overkomen; een gevoel van gemis door het ontbreken van contact met mensen met wie je iets kunt ondernemen. Emotionele eenzaamheid door het missen van een hechte, intieme band met één andere persoon, meestal de levenspartner. Of eenzaamheid die zich uit in het gevoel dat je er niet toe doet.
Succesvolle aanpakken helpen mensen om in beweging te komen. Om weer regie te krijgen en een betekenisvol leven te leiden. Initiatieven die erin slagen mensen actief te betrekken bij het verminderen van eenzaamheid, zetten we met Appeltjes van Oranje 2024 in de spotlight. Want als je je inzet voor een ander, dóet dat ook iets met jou zelf.
Vragen over het thema? Scroll naar beneden voor een uitgebreide FAQ.
De genomineerden zijn bekend!
De 10 genomineerden van de Appeltjes van Oranje 2024 zijn bekend. Nieuwsgierig wie er kans maken op een Appeltje van Oranje?
Selectieproces
In oktober 2024 ontvangen drie sociale initiatieven het Appeltje van Oranje. De selectieprocedure ziet er als volgt uit:
- De eerste selectie door het Oranje Fonds vindt plaats op basis van het voordrachtformulier en organisatiedocumenten (statuten, jaarrekening, etc.). Daarbij letten we op bovenstaande criteria, maar ook op diversiteit in de geselecteerde initiatieven (geografisch, soort organisatie, doelgroepen en aanpak). Uit alle inzendingen selecteren we maximaal 40 initiatieven in Nederland en maximaal 10 op de Cariben.
- Deze 50 kanshebbers nemen deel aan de online Stemtiendaagse in mei 2024. Zo krijgen zij een podium en de aandacht die zij verdienen. Het initiatief met het hoogste aantal stemmen sleept de eerste van de 10 nominatieplaatsen in de wacht.
- Aansluitend pitchen alle 50 kanshebbers voor elkaar en de jury op 8 juni 2024 tijdens de Appeltjes van Oranje Pitchdag.
- De jury kiest deze dag de overige 9 genomineerden en zo zijn de 10 genomineerden bekend: 8 uit Nederland en 2 van de Cariben.
- De jury selecteert drie winnaars. De beslissing wordt door het bestuur van het Oranje Fonds officieel bekrachtigd.
- Alle drie de winnaars ontvangen het geldbedrag en een bronzen Appeltje van Oranje
Criteria
Initiatieven die kans maken op een Appeltje van Oranje moeten voldoen aan een aantal criteria. Lees hieronder de Nederlandse en Caribische criteria.
Winnaars 2023
In 2023 reikte Koningin Máxima de Appeltjes van Oranje uit aan drie projecten onder het thema "Bruggenbouwers in de buurt". Maak kennis met de winnaars en hun inspirerende verhalen.
Vragen?
Heb je nog vragen? Kijk hieronder of je vraag wordt beantwoord. Staat je vraag er niet bij? Stuur ons dan een mail via appeltjesvanoranje@oranjefonds.nl.
Algemene vragen over de Appeltjes van Oranje
Jaarlijks reiken we de Appeltjes van Oranje uit, dé prijs voor initiatieven die ertoe doen. Met deze prijs bekronen en belonen we drie initiatieven van organisaties die zich binnen ons werkterrein – het sociale domein – inzetten voor een inclusieve, betrokken samenleving. Initiatieven die uniek, creatief en betekenisvol zijn en al minstens twee jaar actief. Met hun mooie resultaten inspireren ze anderen.
Wat betekent een Appeltje van Oranje precies? In de eerste plaats waardering voor het werk en de inzet van de winnende organisaties. Daarnaast is het bedoeld om anderen te inspireren. We vragen de drie winnaars als ‘ambassadeur’ op te treden en andere organisaties te helpen soortgelijke initiatieven op te zetten.
De prijs bestaat uit een bronzen beeldje dat is ontworpen en gemaakt door Prinses Beatrix en een geldbedrag van € 25.000,=. Het geld kan vrij worden besteed binnen de doelstelling van het winnende initiatief. Ieder jaar reikt Koningin Máxima de drie Appeltjes van Oranje uit op Paleis Noordeinde. In lustrumjaren overhandigt Koning Willem-Alexander de prijs.
Het thema van de Appeltjes van Oranje 2024 is 'Eenzaamheid verminder je samen!' Hiervoor zijn we op zoek naar projecten die het verminderen van eenzaamheid als doelstelling hebben. Initiatieven die mensen bereiken in groepen waarvan bekend is dat zij zich vaker eenzaam voelen: in een bepaalde levensfase (net zelfstandig, na een scheiding, na pensionering), met een lager opleidingsniveau of met een diverse seksuele oriëntatie of migratieachtergrond. Projecten waarbij deelnemers en vrijwilligers actief betrokken zijn en hun eigen inbreng hebben.
De initiatieven die kunnen deelnemen zijn uiteenlopend. Denk aan een ontmoetingsruimte waarbij de deelnemers zélf actief betrokken zijn in het vormgeven en uitvoeren van de activiteiten, zoals een gesprek over wat hun leven zin geeft. Of aan een project dat jongeren en ouderen langdurig verbindt en hen van elkaar laat leren, zoals bijvoorbeeld een groep geschiedenisstudenten die gesprekken voert met ouderen. Beiden delen hun kennis over de geschiedenis en beiden voelen zich minder eenzaam. Of denk aan initiatieven waarbij gekeken wordt naar de kracht van de deelnemers (niet naar hun kwetsbaarheid) en hoe zij gestimuleerd worden deze in te zetten binnen het project of de organisatie, met als doel het verminderen van eenzaamheid. Wat kun je nog wel als je uit een ander land hier bent gekomen en de taal en cultuur nog niet goed begrijpt? Andere voorbeelden zijn initiatieven die mensen ondersteunen om hun ervaringsdeskundigheid in te zetten. Bijvoorbeeld een maatjesproject voor mensen die net hun partner zijn verloren en zich eenzaam voelen - als je jouw eigen ervaring kan delen, geeft dat steun aan de ander maar helpt het jezelf ook.
Lees de verhalen van de initiatieven die wij al eerder hebben gesteund om een beeld te krijgen van het soort projecten dat wij zoeken:
'De contacten met de jongeren doen er echt toe'
‘Door mijn oppashond maak ik een praatje met anderen’
- Ook voor een reguliere aanvraag kun je bij ons terecht. Kijk op onze website voor de mogelijkheden.
- Is jouw organisatie op zoek naar vrijwilligers voor een maatjesproject of ben je benieuwd naar mooie verhalen van maatjes? Ga dan naar de website van Maatjes Gezocht.
En natuurlijk kunnen jullie in maart meehelpen met NLdoet of in september deelnemen Burendag!
Een editie van de Appeltjes van Oranje valt binnen een kalenderjaar en loopt van januari tot en met oktober. Hierin vallen verschillende fasen:
Voordrachtperiode
In de periode van zes weken geven we buurtinitiatieven de mogelijkheid zich aan te melden voor de Appeltjes van Oranje middels een voordrachtformulier in www.mijn.oranjefonds.nl Bekijk hier de vragen die we stellen in het voordrachtformulier. (let op: dit formulier niet invullen. Dat doe je in de Mijn Oranje Fonds omgeving) Op basis hiervan kan je zelf een inschatting maken van hoeveel tijd je kwijt zal zijn aan het invullen van het formulier. Aan het einde van het formulier vragen we je ook een aantal bestanden te uploaden.
Stemtiendaagse en Pitchdag
Als jouw initiatief is gekozen als één van de vijftig kanshebbers, neem je in de tweede ronde deel aan de Stemtiendaagse (22-31 mei) en de Pitchdag (8 juni). Deze periode van tien dagen campagne voeren, een pitch geven voor de jury en de voorbereidingen die erbij komen kijken is best intensief voor kanshebbers. Houd hier dus rekening mee als je doorgaat naar de tweede ronde. Uiteraard vertellen we je voorafgaand uitgebreid wat je te wachten staat en ondersteunen we je in de voorbereiding. De winnaar van de Stemtiendaagse is automatisch de eerste genomineerde. De overige 9 genomineerden komen voort uit de Pitchdag, de resultaten uit de Stemtiendaagse tellen niet mee bij de jurering op de Pitchdag.
Uitreiking en werkbezoek
Na de Pitchdag weten we wie de tien genomineerden zijn die kans maken op een Appeltje van Oranje. In de weken na de Pitchdag bezoeken programma-adviseurs van het Oranje Fonds de organisaties achter de genomineerde initiatieven om nog meer te weten te komen over hun werkwijze.
Tijdens de uitreiking in oktober maken we bekend welke drie initiatieven in de prijzen zijn gevallen. Alle tien kanshebbers zijn aanwezig bij de uitreiking.
Nadat de aanmeldperiode is verstreken, beoordelen we begin april de ingediende voordrachten op basis van de gestelde criteria. Uit de voordrachten kiezen we vijftig kanshebbers, veertig uit Nederland en tien vanaf het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden, die doorgaan naar de volgende ronde.
In de week van 8 april 2024 maken we bekend wie de vijftig kanshebbers zijn.
De volgende ronde van de Appeltjes van Oranje bestaat uit twee onderdelen:
- De Stemtiendaagse van 22 tot en met 31 mei 2024. In deze tien dagen voer je met je initiatief campagne om zo veel mogelijk stemmen te verzamelen. Het initiatief met de meeste stemmen wordt automatisch de eerste genomineerde.
- Pitchdag: 8 juni 2024 komen de kanshebbers bij elkaar om voor de jury een korte pitch te houden over hun initiatief. De jury kiest aan het einde van de dag de overige 9 genomineerden.
Informatie over het indienen van een voordracht
Controleer of de gevraagde bestanden voldoen aan de maximale uploadgrootte. Zo nodig kun je de gevraagde bestanden comprimeren om ze passend te maken. We accepteren geen statuten, jaarrekeningen en uittreksels KvK die per e-mail zijn ingestuurd*.
*Dit geldt alleen voor initiatieven die zich in Nederland bevinden. Alleen voordrachten van Caribische initiatieven worden per e-mail ingediend (formulier én documenten).
Jazeker, het overzicht van de vragen vind je in dit document. (Let op: dit document is een voorbeeld. Je meld je officieel aan via de Mijn Oranje Fonds omgeving.)
Ja, na het indienen van de voordracht krijg je per e-mail een kopie van je antwoorden.
Nee, dit is niet mogelijk. Door het aantal aanvragen dat we beoordelen, is er helaas geen tijd om per initiatief extra stukken te beoordelen. Deze worden per e-mail dus ook niet in behandeling genomen.
Nee, wij zullen geen referenties checken. Geef dus zo'n goed mogelijk beeld van de activiteiten en doelstellingen van jouw initiatief.
Je kunt een pdf van het formulier bekijken. Let op: gebruik dit formulier alleen om met anderen de antwoorden op de vragen voor te bereiden. De daadwerkelijke aanvraag dien je in via mijn.oranjefonds.nl. Voordrachten per e-mail worden niet in behandeling genomen*.
*Dit geldt alleen voor initiatieven die zich in Nederland bevinden. Alleen voordrachten van Caribische initiatieven worden per e-mail ingediend (formulier én documenten).
In de aanmelding vragen we om een jaarrekening omdat we een beeld willen krijgen van de financiële gezondheid van de organisatie. Neem contact met ons op met uitleg over jullie situatie en we adviseren je over een geschikt alternatief.
Het is mogelijk om met één van de organisaties mee te doen met de Appeltjes van Oranje. Wat daarin het beste is qua aanpak, is om namens de organisatie mee te doen die het beste past bij het thema van dit jaar. Het is dan ook belangrijk om in het aanmeldingsformulier (bij de vraag over samenwerkingen) een complete uitleg te geven over de samenwerkingsconstructie tussen de organisaties. Let op: de organisatie die een voordracht indient mag niet al eens eerder een Appeltje van Oranje gewonnen hebben.
Als je voldoet aan de gevraagde criteria en vermoed dat jouw organisatie vanuit alle activiteiten aansluit op het thema, moedigen we je zeker aan om een voordracht in te dienen. De vragen zijn echter wel gericht op projecten, dus houdt hier rekening mee door je antwoorden te formuleren vanuit de gehele organisatie.
Doordat een VOF geen vereniging of stichting is, kun je er niet van uitgaan dat er geen winstoogmerk is. Het is mogelijk dat een VOF als vorm gekozen is om specifieke redenen; dat er geen winstoogmerk is en dat alle 'winst' per definitie terugvloeit naar het initiatief, zou dan wel ergens zichtbaar/aantoonbaar moeten zijn (statuten, jaarrekeningen). Neem contact met ons op met uitleg over de situatie zodat we je hierin kunnen adviseren.
Een recent uittreksel van de Kamer van Koophandel is liefst niet ouder dan 3 maanden.
Het korte bestaan als fusie is geen probleem, als uit de voordracht maar duidelijk blijkt welke activiteiten de twee organisaties afzonderlijk ondernomen hebben in voorgaande jaren.
Eerdere winnaars van een Appeltje van Oranje zijn uitgesloten van deelname.
In principe kan iedereen die onderdeel is van de organisatie de voordracht doen. Afhankelijk van de functie zou er dan eventueel nog wel om toestemming moeten worden gevraagd aan de persoon die de eindverantwoording heeft binnen de organisatie.
Het ontvangen van een toekenning, deelname aan een programma of eerdere deelname aan de Appeltjes van Oranje heeft geen invloed op de beoordeling. Volgens de regels mag je namelijk net zo vaak meedoen aan de Appeltjes, totdat je een Appeltje hebt gewonnen.
Voor de aanmelding is het verplicht om een rechtsvorm te hebben. Particulieren kunnen niet meedingen. Dit is onder meer om na te gaan of het geld dat eventueel gewonnen wordt op de plek terecht komt waar het voor wordt aangevraagd.
Het is voor de Appeltjes helaas niet mogelijk om je onder voorbehoud in te schrijven totdat je in bezit bent van onder meer je statuten, een KvK-uittreksel en jaarverslag.
Hierop geldt echter wel een uitzondering; informele comités vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk kunnen zonder rechtsvorm mogelijk wel een voordracht indienen. Neem contact op met Elly Hellings (ellyhellings@indigoblue.org) voor advies.
Steun het Oranje Fonds, word Vriend
Draag bij aan een betrokken samenleving en ontvang:
- het magazine Voor Vrienden
- een mooie kaartenset
- of een unieke verjaardagskalender
Online nieuwsbrief
Laat je inspireren door onze programma's, de mooiste verhalen en lees hoe je zelf iets kunt doen voor een ander!