10-03-2024

Dit zijn de winnaars van de Appeltjes van Oranje 2024!

Stichting Join Us, Stichting Al Amal en Fundacion Movemiento ta Bida zijn de winnaars van de Appeltjes van Oranje 2024. Dat is bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de Oranje Fonds prijzen op paleis Noordeinde. Koningin Máxima reikte in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander en Prinses Beatrix de Appeltjes uit aan organisaties die zich inzetten om eenzaamheid te verminderen. Elk jaar bekroont het Oranje Fonds drie sociale initiatieven die ertoe doen voor mensen in onze samenleving. Het is de 22e editie van de Appeltjes.  

placeholder

Het thema van de Appeltjes van Oranje wisselt per jaar. Dit jaar is gekozen voor het thema Eenzaamheid verminder je samen. De initiatiefnemers helpen anderen in beweging te komen en weer regie te krijgen op hun leven. De winnende initiatieven ontvangen een bronzen Appeltje, gemaakt door Prinses Beatrix en elk een geldbedrag van 25.000 euro. De drie initiatieven maken mensen sociaal sterker en halen hen uit een sociaal isolement. Dit doen zij op verrassende en inspirerende manieren, waardoor de grens tussen gever en ontvanger verdwijnt. Mensen zijn er voor elkaar.  

Stichting Join Us 

Stichting Join Us uit Den Bosch krijgt een Appeltje omdat zij er zijn voor jongeren die zich eenzaam voelen en dit willen veranderen. Join Us brengt jongeren samen en helpt hen sociaal sterker te worden. Jongeren tussen de 12 en 30 ontmoeten elkaar tweewekelijks en worden hierbij begeleid door een jeugdprofessional. Ze leren activiteiten te organiseren en ook hun persoonlijke uitdagingen aan te gaan. Deze aanpak wordt inmiddels in 80 gemeenten ingezet. Daarnaast heeft Join Us een online-programma voor jongeren die niet op locatie terecht kunnen. 

Stichting Al Amal 

Winnaar Stichting Al Amal uit Utrecht helpt vrouwen met een migranten achtergrond uit hun isolement. Oudere migranten voelen zich vaker en sterker eenzaam en vinden moeilijker hun weg in de samenleving. Aan de hand van activiteiten en educatie worden de vrouwen met elkaar en hun omgeving verbonden. Met het programma het Domino-effect worden vrouwen die via deze aanpak uit eenzaamheid zijn gekomen vervolgens getraind om nieuwe groepen op te zetten. Op deze manier werkt Al Amal aan een minder eenzaam leven op lange termijn voor zowel de vrijwilligers als de deelnemers aan hun activiteiten.  

Fundacion Movemiento ta Bida  

De derde winnaar is Fundacion Movemiento ta Bida uit Aruba. Deze organisatie helpt ouderen om volop deel te nemen aan het dagelijks leven. Door het organiseren van bijeenkomsten, workshops en huisbezoeken groeien het zelfvertrouwen en de vaardigheden van de ouderen. Ouderen worden daarnaast actief betrokken bij het vormgeven van activiteiten en zetten zichzelf in als vrijwilliger voor andere ouderen.   

Meer informatie over de Appeltjes van Oranje