09-27-2024

Recordaantal aanmeldingen voor Burendag 2024

Er is veel animo voor buurtactiviteiten, dat blijkt uit het recordaantal aanmeldingen voor Burendag dit jaar. Met meer dan 9.200 activiteiten verspreid over het hele land zijn er ruim 10% meer aanmeldingen dan in 2023. Douwe Egberts en Oranje Fonds organiseren op zaterdag 28 september alweer voor de 18e keer dit jaarlijks terugkerende buurtinitiatief om ervoor te zorgen dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden. Er vinden activiteiten door het hele land plaats van 27 t/m 29 september.

placeholder

De initiatiefnemers van Burendag, zijn verheugd over het succes. Kathelijne Malcontent, Marketing Manager van Douwe Egberts vertelt: “We spannen ons elk jaar in om in meer buurten verbinding te creëren. Dit aantal aanmeldingen is uniek. We hopen zo een nog grotere bijdrage te leveren aan de sociale cohesie.” Dat contact onderhouden kan volgens de initiatiefnemers met kleine gebaren. Uit onderzoek blijkt dat het maken van een praatje op de stoep (83,6%), het begroeten van buren (83,5%) en het aannemen van pakketjes (84,1%) de meest voorkomende manieren zijn waarop buren contact met elkaar hebben. 

Enkele data Burendag 2024

  • 90% van de Nederlandse bevolking woont in een wijk waar een Burendag-activiteit plaatsvindt.
  • Per deelnemende wijk doen gemiddeld 31 volwassenen en 13 kinderen mee.
  • Er worden dit jaar bijna 550.000 deelnemers verwacht, die gezamenlijke activiteiten doen zoals het opknappen van de buurttuin, taarten bakken, koffiedrinken en barbecueën.

Burendag biedt mogelijkheid tot intensiever contact

Het Oranje Fonds heeft een verklaring voor de opvallende stijging van het aantal deelnames: “Veel buren hebben behoefte aan sociaal contact en verbinding in de buurt, Burendag is een laagdrempelige manier om aan die behoefte te voldoen. Op deze dag worden veel feestelijke activiteiten georganiseerd en staat ontmoeting centraal. Dat kan leiden tot mooie dingen. We weten uit onderzoeken dat het effect van Burendag ook na een half jaar nog aanhoudt en dat meer dan de helft van de buren na deelname meer onderling contact houdt,” aldus Sandra Jetten, directeur van het Oranje Fonds. Elk jaar kunnen buurten een financiële bijdrage bij het Oranje Fonds aanvragen. Ook zijn er Burendagpakketten beschikbaar om deelnemers te faciliteren bij het organiseren van de dag. Dit jaar zit er ook een Burenboekje in het pakket, waarmee buren elkaar op een makkelijke manier beter kunnen leren kennen.

Van Burendag tot buurmannenweekend

Dat Burendag tot veel moois kan leiden, blijkt wel bij Marcel LeFebre uit IJsselstein. Hij viert dit jaar voor de 18e keer Burendag.  Hij verhuisde de traditie zelfs mee naar zijn nieuwe woning en nodigde de hele straat uit voor zijn 50ste verjaardag. Elk jaar verzinnen Marcel en zijn buren een nieuw thema; dit jaar is dat ‘Proud to be vaut’. Vorige thema’s varieerden van 'Voetjes van de vloer' tot 'Bloemenpracht' en een traditionele buurtbarbecue. Het programma op de Walkade  is met een buikschuifbaan, patatkraam, speurtocht en dansworkshop spectaculair te noemen. Het buurtfeest in IJsselstein blijft echter niet bij Burendag. Zo organiseren de mannen uit de straat een jaarlijks buurmannenweekend waarbij ze samen naar een verrassingslocatie in Nederland gaan. “Burendag heeft ons met elkaar in contact gebracht en daar zijn mooie vriendschappen uit ontstaan.