05-11-2023

Tamara van Ark en Karen van Oudenhoven nieuwe bestuurders Oranje Fonds

We hebben recent twee nieuwe bestuurders mogen verwelkomen. Tamara van Ark en Karen van Oudenhoven zijn respectievelijk op 1 januari en 1 april benoemd tot niet-uitvoerende bestuurders van het Oranje Fonds. 

placeholder

Tamara van Ark

Tamara van Ark is als bestuurder aangetrokken vanwege haar expertise op het gebied van overheid en bestuur, zowel op lokaal als landelijk niveau. Zij was van 9 juli 2020 tot en met 3 september 2021 minister voor Medische zorg en Sport in het kabinet-Rutte III. Daarvoor was zij vanaf 27 oktober 2017 staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Tamara van Ark was van 27 juni 2010 tot 26 oktober 2017 voor de VVD. In haar eerste Kamerperiode was zij onder meer woordvoerster langdurige zorg, thuiszorg en emancipatiebeleid. Tamara van Ark was wethouder van de in 2010 gevormde gemeente Zuidplas en zij was dat eerder in Nieuwerkerk aan den IJssel. Daarvoor werkte zij als teamchef van de Dienst sociale zaken in Rotterdam-Feijenoord. Zij studeerde Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Vanuit het bestuur zal Tamara van Ark tevens zitting nemen in twee bestuurlijke commissies: de Impact- en prijzencommissie alsmede de Commissie Mens en Organisatie. 

Karen van Oudenhoven

Karen van Oudenhoven-van der Zee is aangetrokken vanwege haar inhoudelijke expertise op het gebied van de missie van het Oranje Fonds. Sinds 1 oktober 2022 is zij directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Daarvoor was zij conrector van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam en decaan van de Faculteit der Sociale Wetenschappen aan die universiteit. Eerder werkte zij als decaan aan de Universiteit Twente en als hoogleraar Organisatiepsychologie en directeur van het Instituut voor Integratie en Sociale Weerbaarheid aan de Rijksuniversiteit Groningen. Karen van Oudenhoven studeerde psychologie, is gespecialiseerd in Persoonlijkheidspsychologie en Arbeids- en Organisatiepsychologie en promoveerde in de Sociale en Gezondheidspsychologie. Sinds 2001 heeft zij achtereenvolgens leerstoelen bekleed op haar vakgebied aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar huidige functie bij het SCP bekleedt Karen een bijzondere leerstoel Maatschappelijke Veerkracht om in een tijd van maatschappelijke uitdagingen de veerkracht van de samenleving te bewaken. Ze was medeoprichter en voorzitter van het initiatief Meer Kleur aan de Top en adviseert onder andere het Rijksmuseum. Vanuit het bestuur zal Karen van Oudenhoven tevens zitting nemen in de Impact- en prijzencommissie.