“Door zijn hulpvraag kwamen we erachter dat hij niet de enige is die kampt met schulden. Door de cultuurverschillen komt dit probleem bij meer vluchtelingen voor. Deze man is de eerste cliënt van SchuldhulpMaatje voor Vluchtelingen in Rhenen. We zijn echt net begonnen”, vertelt coördinator Rudolf van Tilborg.
Isolement
De hulpvrager krijgt een jaar lang begeleiding van een maatje. Samen proberen ze met allerlei middelen de schulden te verminderen. “Eerst brengt de vrijwilliger alles in kaart, dan wordt gekeken welke hulp er nodig is. Soms raken mensen door de schulden in een sociaal isolement. Dan draait het niet alleen meer om het oplossen van schulden, maar ook om ze uit hun isolement te halen. We benaderen de complete mens.”
Scholing
“We zijn nog aan het uitzoeken hoe we dit project inrichten. We hebben rond de vijftien hulpvragen. Drie maatjes zijn nu in opleiding. Ze leren bijvoorbeeld hoe ze kunnen omgaan met cultuurverschillen. Misschien hebben we ook wel een tolk nodig want taal kan in deze situaties wel een obstakel zijn.”
Verantwoordelijkheid
“Sowieso is het belangrijk dat de hulpvrager zelf zijn verantwoordelijkheid neemt en dat is niet in alle culturen vanzelfsprekend. Gaat het maatje niet mee naar de voedselbank, dan gaat de hulpvrager ook niet. Dat is niet de bedoeling. We proberen mensen in hun eigen kracht te krijgen.”
Lening
“Ook willen we laten zien dat het niet normaal is om een lening te hebben. Vluchtelingen met een status krijgen een lening voor de inrichting van hun huis. Ze beginnen dus met een schuld. Dat kan de indruk wekken dat het in Nederland heel gebruikelijk is om te lenen. Het maatje geeft inzicht in een gezonde financiële huishouding. Uiteindelijk draait het allemaal om het vergroten van de financiële zelfredzaamheid.”
Het Oranje Fonds steunt met € 2500,=.
Meer informatie over Stichting Schuldhulp Rhenen.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.