placeholder

'Gezinnen in de buurt helpen elkaar als het even niet meer gaat'

Gezinnen in de buurt helpen elkaar in moeilijke tijden. Wat als je het als gezin even niet meer redt? Of als alleenstaande ouder? Problemen stapelen zich op, het emmertje stroomt over. De kinderen reageren op de spanning en je ziet geen weg uit deze neerwaartse spiraal.

'Gezinnen in de buurt helpen elkaar als het even niet meer gaat'
Bekijk op de kaart
Locatie:
Amsterdam
Jaar:
2016
Toegekend bedrag:
50.000,=

Hoe mooi is het dan als er iemand bijspringt. Bijvoorbeeld door de kinderen van school te halen of naar zwemles te brengen. Of dat de kinderen even ergens anders kunnen spelen zodat jij bij kunt komen. Zelfs een ‘hoe-zou-jij-dat-doen’ gesprek kan helpen. 

Zwaardere hulpverlening voorkomen

Dat is wat buurtgezinnen.nl biedt. Het koppelt vrijwillige steungezinnen aan gezinnen die het even wat moeilijk hebben. Met een klein beetje steun kan zo’n gezin vaak alweer een heel eind op weg geholpen worden, zonder meteen in de zwaardere hulpverlening te komen. 

Het idee kwam van Leontine Bibo (52), orthopedagoog, moeder, pleegmoeder en ondernemer. “Als crisispleegouder kreeg ik te maken met de gezinnen waar pleegkinderen vandaan komen. Keer op keer vroeg ik mij af: waarom is de zaak zo uit de hand gelopen? Had de uithuisplaatsing van dit kind niet kunnen worden voorkomen als er eerder passende hulp voor de ouders was geweest?”

Passende ondersteuning

Vraaggezinnen moeten zichzelf melden, maar worden soms ook door wijkteams en andere zorgprofessionals op het spoor gezet van Buurtgezinnen.nl. Die zoekt dan in de directe omgeving een steungezin. Er is geen vast traject, de gezinnen bekijken met elkaar en met begeleiding van buurtgezinnen.nl wat de meest passende ondersteuning is. 

“Het idee is dat tussen de gezinnen langdurige relaties ontstaan. Continuïteit is goed voor kinderen. Dan kunnen ze zich beter ontwikkelen. In de gezinnen waar we mee te maken hebben, is al geregeld een breuk geweest”, vertelt Leontine. 

Proeftijd

Buurtgezinnen.nl probeert het concept twee jaar lang uit in tien gemeenten, met vijf tot tien gezinnen per gemeente. In 2017 gaat de Hogeschool van Amsterdam 50 gezinnen mét steungezin vergelijken met 50 gezinnen zonder. Daarbij onderzoeken zij het welbevinden van de kinderen, hun ontwikkeling en het opvoedklimaat.