Voor het hele gezin
Uit onderzoek blijkt dat een chronisch ziek kind invloed heeft op de participatie van het hele gezin. Gezinsleden zijn zo gericht op het zieke kind dat ze steeds afhankelijker van elkaar worden. Isolement ligt op de loer.
Een maatjescontact voor het zieke kind heeft dan ook effect op het hele gezin. Het kind wordt psychosociaal en emotioneel ondersteunt en op een andere manier benaderd dan door het gezin. De mantelzorgers kunnen even de aandacht aan andere zaken besteden. Zo krijgen broertjes en zusjes ook meer mogelijkheden om andere dingen te doen met hun ouders.
Er zijn 3 belangrijke onderdelen in de aanpak, namelijk:
- De focus op wat wel kan en participatie van het zieke kind (binnen de mogelijkheden) het weer normaal kind kunnen zijn.
- Leren omgaan met de ziekte (kind en gezin)
- Respijtzorg aan gezinsleden, zodat deze zich kunnen richten op persoonlijke ontwikkeling(dit schiet er vaak bij in door focus op zieke kind)
Fasering
Het project bestaat uit 2 fases. In fase 1 wordt de uitvoering voorbereid, een uitvoeringsplan opgesteld en worden fondsen geworven. Verder wordt gekeken hoe groot de problematiek is (breder dan de gezinnen, die nu in beeld zijn in de regio).
In fase 2 worden de koppelingen gemaakt en richt men zich (bij succes) op continuering/inbedding. De koppelingen duren minimaal een half jaar. Dit project is er ook voor om de juiste duur vast te stellen.
Begeleiding
Buddyzorg is bekend met het begeleiden van maatjes. Tijdens dit project gaat men wel op zoek naar of er specifieke vragen zijn bij de maatjes voor kinderen. Er wordt zo een gericht begeleidingsprogramma opgesteld. Verder wordt het hele project gemonitord en geëvalueerd net als alle projecten van Buddyzorg. Het Oranje Fonds steunt met € 25.000,=.