Een warme plek voor daklozen
Een warm bed, een dak boven je hoofd en een kop koffie om de dag mee te beginnen: voor veel mensen is dat vanzelfsprekend. Maar in Den Haag zijn er 2.000 tot 3.000 mensen voor wie dit ondenkbaar is. Zij slapen op straat, verstijfd van de kou, zonder te weten wat de dag brengt. Gelukkig is er het Straat Consulaat, een organisatie die zich inzet voor dakloze mensen. Terwijl ik op een koude ochtend mijn kraag van mijn jas nog verder omhoog zet, kijk ik uit naar een bezoek aan het project.
Straat Bakkie
Het Straat Consulaat lobbyt bij de gemeente, werkt samen met hulpinstanties en biedt een plek waar iedereen welkom is: Straat Bakkie. In de koffiebar kunnen mensen zonder huis terecht voor een kop koffie, een gesprek en een moment van rust. Tijdens mijn bezoek spreek ik o.a. met codirecteur Marlies Filbri en Dennis van Eck. Hij weet hoe het is om op straat te leven.
Een plek voor koffie en aandacht
Bij Straat Bakkie werkt een team van ervaringsdeskundige vrijwilligers. Ooit leefden zij zelf op straat. Ze weten hoe het voelde om nee te horen toen ze zich meldden bij het daklozenloket als er weer eens geen plek was in de opvang. Of ze pasten niet binnen de strikte criteria van de overheid om überhaupt een plek te krijgen.
Bij Straat Bakkie is iedereen welkom. “Of je nu al een tijd niet hebt kunnen douchen, wat harder praat dan anderen of gewoon iets warms wilt drinken”, vertelt Marlies. “Onze barista’s en gastheren en-vrouwen voelen een sterke band met de bezoekers. Ze begrijpen de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd. Ze bieden een veilige en gastvrije plek waar ze zich gehoord en begrepen voelen.”
Volgens Dennis is het ontzettend belangrijk dat de koffiebar zich midden in de stad bevindt. “Niet ergens weggestopt op een plek achteraf, maar in het centrum. Omdat deze mensen er ook toe doen en erbij horen.”
Die ene persoon die het verschil maakt
Dennis is de begeleider van de vrijwilligers. Hij weet als geen ander hoe één persoon het verschil kan maken. Toen hij op straat leefde, raakte hij in het ziekenhuis in gesprek met een oudere man die ongeneselijk ziek was. Hij vertelde hem over zijn leven. “Ik kan niets meer aan mijn situatie veranderen, maar jij wel,” reageerde de man. “Beloof je me dat je je best gaat doen om er bovenop te komen?”
Hoewel Dennis er weinig vertrouwen in had, belooft hij dat hij zijn best gaat doen. Vier jaar later, na veel therapie en een opleiding, heeft hij een huis en een baan. “Dat ene gesprek, dat ene moment van aandacht van iemand die écht naar je luistert, kan een verschil maken.”
Nu helpt Dennis anderen. Het moeilijkste aan zijn baan? “Het besef dat er heel veel mensen buiten slapen die ik niet kan helpen.” Hij realiseert zich heel goed wat zijn ‘circle of influence’ is, maar ook dat hij het verschil kan maken voor de vrijwilligers en bezoekers van Straat Bakkie. “Dat is wat mij drijft.”
Ondersteuning is nodig
We ondersteunden Straat Bakkie vanuit het Oranje Fonds via Fonds Stichting van der Toorn. Dit Oranje Fonds op Naam is opgericht door Stichting van der Toorn die met name organisaties in regio Scheveningen steunt. Wij zorgen ervoor dat hun jaarlijkse donatie terechtkomt bij initiatieven die zich inzetten voor onze medemens.
Samen bezoeken we regelmatig projecten zoals Straat Bakkie. Zo zien ze de impact van hun donatie en ontmoeten we de medewerkers en vrijwilligers die ervoor zorgen dat niemand er alleen voor staat.
Meer weten over onze samenwerking? Lees snel meer over Fonds Stichting Van der Toorn | Oranje Fonds