Maastricht maakt lawaai voor stille armoede
Dat vrijwilligerswerk twee kanten op werkt, hebben Jenny en José aan den lijve ondervonden. Bij Quiet Maastricht helpen ze niet alleen buurtbewoners die in armoede leven, maar worden ze er zelf ook beter van. Hoe? Dat vertellen ze graag!
“Na de scheiding van mijn man, ging ik financieel helemaal onderuit,” vertelt José. “Ik had het al niet breed omdat ik was afgekeurd en met een WAO-uitkering moest zien rond te komen, maar toen op een dag de deurbel ging, was het helemaal mis. Het was een man met een laptop onder zijn arm. Lang verhaal kort: mijn man was zijn belofte om alle schulden af te betalen niet nagekomen. Er waren al járen verstreken en hij had geen cent betaald, dus de schulden waren ook nog eens flink opgelopen. Bovendien was mijn ex-man spoorloos verdwenen, gevlucht naar het buitenland. Hij heeft onze dochter en mij helemaal in de steek gelaten. Het was alsof al het leven uit mijn lichaam verdween, ik was totaal in shock. Alle schulden kwamen op mijn schouders terecht en ik kon ze met geen mogelijkheid afbetalen. Dan zullen we dingen in beslag moeten gaan nemen, was zijn kille reactie. Ik wist niet waar ik het zoeken moest. Het heeft zoveel impact op mijn leven en lichamelijke en psychische gezondheid gehad, dat kan niemand zich voorstellen. Ik had nog nooit schulden gehad, maar kwam buiten mijn schuld toch in de schuldsanering terecht. Ik woon vlakbij Quiet en dacht: ik ga daar toch eens kijken. Ik kreeg een kopje koffie en bood mezelf niet veel later aan als vrijwilliger. Want ik zat thuis maar te piekeren en het ging mij echt niet goed. Nu zit ik hier al jaren en kan ik andere mensen helpen, omdat ik goed begrijp waar ze tegenaan lopen. Ik ben zelf nu overigens helemaal ‘clean’, zoals ze dat noemen. Schuldenvrij! Ik ben altijd hier en als ik er niet ben, ben ik alsnog met Quiet bezig. Het doet mij gewoon goed als ik zie dat mensen mijn hulp waarderen en blij zijn. Dan gloei ik vanbinnen.”
Zoektocht
Quiet wil mensen in armoedesituaties de kans geven om hun talenten te (her)ontdekken en in te zetten, bijvoorbeeld als vrijwilliger: goed voor hun zelfvertrouwen én voor de mensen die ze daarmee helpen. Ook Jenny is enorm opgebloeid sinds ze bij Quiet aan de slag ging. Door omstandigheden zat ze zonder werk thuis. Jenny: “Ik wist niet meer wat ik wilde, wat ik kon en waar ik op mijn plek was. Ik kwam uit de commerciële sector, maar merkte bij Quiet dat dít mij in deze levensfase veel meer voldoening geeft. Dat is een mooie zoektocht voor mij geweest. Ik wil iets voor ménsen betekenen, niet voor een bedrijf, wat ik vroeger juist heel fijn vond. Dat werkt niet meer voor mij. Quiet werkt voor mij. Ik heb veel meer zelfvertrouwen gekregen door mijn rol hier. Het was wel even aftasten en het is een heel proces geweest, waar ik eigenlijk nog steeds in zit, maar Quiet betekent heel veel voor mij persoonlijk. Hier kan ik mijn ei kwijt en herontdek ik mijn grenzen.”
Hetzelfde schuitje
Jenny: “Ik woon hier vlakbij en weet wel dat in deze buurt mensen in armoede leven, maar armoede laat zich slecht zien. Iedere member heeft zijn eigen verhaal. Waardoor leeft iemand in armoede? Sommige mensen hebben moeten vluchten voor een oorlog, maar er zijn ook mensen die door een faillissement, scheiding of andere traumatische verandering in hun privéleven in een armoedesituatie terecht zijn gekomen. Sommigen willen niet dat de buitenwereld weet dat ze problemen hebben. Maar er zijn ook mensen die juist heel graag hun verhaal vertellen. Dat ís ook belangrijk, want hoe je het ook wendt of keert: er is gewoon armoede in Nederland. Je kunt hoogopgeleid zijn of laagopgeleid en het maakt niet uit waar je vandaan komt; het komt overal voor. Bij ons herkennen mensen zich in elkaar en beseffen ze dat ze in hetzelfde schuitje zitten, dat ze niet alleen zijn en dat ze zich er al helemaal niet voor hoeven te schamen.” Binnen de Quiet Community worden mensen in armoede weer bij de samenleving betrokken. De drie pijlers zijn: vertellen, verzachten en versterken. Zo is Quiet Live een wekelijks inloopmoment waar members elkaar kunnen ontmoeten en worden uitgedaagd om als vrijwilliger actief te worden. Jenny: “Het is hier op maandagochtend altijd druk. Onze members komen tijdens de inloopochtend langs om een kopje koffie te drinken en met elkaar of met ons te kletsen. We proberen zoveel mogelijk themaochtenden te houden. Vandaag was bijvoorbeeld Stichting Humanitas hier om te vertellen wat zij doen en wat ze voor onze members kunnen betekenen. Normaal gesproken zijn er zo’n tien tot vijftien mensen, maar nu hadden we een grote opkomst; ik denk dat er ruim dertig man binnen was.” José: “Ik ben er elke inloopochtend bij! Vanmorgen zat er een meisje te huilen. Ik ben naar haar toegegaan, heb mijn arm om haar heen geslagen en gevraagd of ze wilde praten. Nu niet, gaf ze aan en dat snap ik. Maar ik heb haar wel verteld dat als er iets aan de hand is of ze ergens over wil praten, ze altijd bij mij terecht kan. Ik wilde dat ze weet dat ik er voor haar ben.”
Oranje Fonds op Naam: Fonds Ons Limburg
Michiel Sluijsmans, voorzitter van Vereniging Ons Limburg: “Ons Limburg is een vereniging van woningcorporaties in Limburg en bestaat al meer dan een eeuw. Tien jaar geleden besloten we onze verzekeringspolis af te kopen en dat geld in een fonds onder te brengen om maatschappelijke projecten te ondersteunen. We kozen voor het Oranje Fonds omdat we inhoudelijk een heel duidelijke link zagen. Belangrijk was – en is – wel dat de projecten werden gesteund met het rendement van het fonds, zodat het fonds altijd beschikbaar blijft. Het fonds steunt reguliere projecten die een aanvraag doen én we hebben elk jaar een buurtenwedstrijd: Onze Buurt.” Bij de wedstrijd zijn ook de provincie Limburg, L1 (regionale omroep), dagblad De Limburger en weekkrant VIA betrokken. “Bij de wedstrijd zijn wij als bestuur nauw betrokken, maar voor de reguliere projecten leunen we volledig op de expertise van het Oranje Fonds.” Bijdragen uit dit Oranje Fonds op Naam worden toegekend aan organisaties en sociale projecten in de provincie Limburg die werkzaam zijn op het gebied van leefbaarheid, wonen en welzijn. Naast dat ze een financiële bijdrage krijgen, worden sociale initiatieven ook geholpen met een voucher van de SESAM Academie (een organisatie die initiatieven traint en kennis deelt). Op het gebied van communicatie, vrijwilligersbeleid, of op bestuurlijk vlak. Want als ze daar beter in worden, kunnen ze hun werk nog beter uitvoeren.
Nieuwsgierig naar het hele artikel? Bestel gratis ons Oranje Magazine!
Laat je inspireren door andere artikelen in ons Oranje Magazine
Wil je meer weten over de projecten die wij steunen? Laat je inspireren door ons Oranje Magazine over bijzondere projecten en de mensen die ze mogelijk maken. Want de bijzondere verhalen van sociale initiatieven doen ertoe.