'Daar ben je president, maar hier het kind'

De ontmoeting met Mohamed Bashir in 2011 bij de Somalische winkel veranderde zijn leven compleet. Muhumed heeft nu een (vrienden)netwerk, werkt als vrijwilliger bij de schuldsanering en bereidt zich via een opleiding voor op het hbo.

“In 2009 kwam ik, na een jaar in het AZC in Winterswijk, in Nijmegen wonen. Ik kende niemand. Ik volgde een inburgeringscursus, had drie keer per week les en de rest van de tijd was ik alleen thuis. Daarom was ik heel blij dat ik kon meedoen met het project Somalische mannen in beeld. Vrij snel daarna mocht ik met behoud van mijn uitkering een opleiding volgen met daaraan gekoppeld een werkervaringsplaats: vrijwillig spreekuurmedewerker bij Het Inter-lokaal. Zo leerde ik de hele Somalische gemeenschap in Nijmegen kennen.
"


"Tijdens de training leerden nieuwkomers van oudkomers: hoe zijn zij geïntegreerd? Hebben ze de juiste keuzes gemaakt? Is het verstandiger eerst te kiezen voor een opleiding in plaats van een huwelijk? In Somalië is de man de baas, hij is de kostwinner. Er zijn afspraken tussen man en vrouw. De man is gewoon  de kostwinner en de vrouw doet de huishoudelijke taken. Er zijn geen afspraken tussen man en vrouw over het huishouden. Dat zijn gewoon de taken van de vrouw.

"Mijn ontmoeting met Mohamed was het keerpunt in mijn leven. "
Abdulkahim Ali Muhumed
Deelnemer

Anders denken

Hier is dat totaal anders. Somalische vrouwen krijgen in Nederland een eigen uitkering, waardoor ze minder afhankelijk zijn van hun man. Veel mannen werken niet. Ze hoeft zijn gedrag dus niet meer te tolereren, zoals in Somalië. Nederlandse partners beslissen samen wat er gebeurt en verdelen de taken. Dat was ik niet gewend. Ik ben door die training anders gaan denken over de verhouding tussen mannen en vrouwen. Ik ben – als ik ga trouwen – nog steeds de hoofdpersoon van het gezin, maar overleg met mijn vrouw over hoe we het gezin runnen. Voorheen heb ik ook nooit hoeven koken, mijn eerste pan rijst in het AZC brandde direct aan. Nu kan ik koken en voor mezelf zorgen."

 

Keerpunt

Veel Somalische mannen denken dat in Europa alles vanzelf gaat, dat je alles in je schoot geworpen krijgt. Daar ben je dan misschien een president, maar hier ben je een kind en moet je een stap terug doen. Mijn ontmoeting met Mohamed was het keerpunt in mijn leven. Hij zag dat ik bepaalde talenten had. Het heeft richting gegeven aan mijn lot. En met een hbo-opleiding heb ik ook meer kans op een betaalde baan."

 

Somalische mannen in beeld in een project van Het Inter-Lokaal.