Meedoen, Samen uit de Armoede

In Nederland leven zo'n 900.000 mensen in armoede. Zij leven vaak geïsoleerd en kunnen niet meedoen in de samenleving. In ons 4-jarige programma 'Meedoen, Samen uit de Armoede' ondersteunen we sociale projecten die mensen stap voor stap uit de armoede helpen.

placeholder

Geen brief meer durven te openen en bang zijn als de telefoon gaat. Armoede laat grote sporen na. Benieuwd naar het verhaal van mensen in armoede en hoe zij dankzij sociale projecten weer vertrouwen krijgen in de toekomst? Bekijk onze videoserie.

Het programma

Verspreid over het hele land deden 20 projecten mee aan dit programma. We zijn gestart in november 2017 en het programma liep tot eind 2021. Aan het eind van deze periode waren de deelnemers beter toegerust en bereikten zij meer mensen. We boden de deelnemers het volgende:

  • Kennis/expertise: intensief en inspirerend programma van trainingen, workshops en coaching.
  • Tijd: uren om in te zetten voor de versterking en de doorontwikkeling van het initiatief.
  • Financiering: een financiële bijdrage gedurende programmadeelname.
  • Netwerk & Communicatie: uitwisseling met andere deelnemers en steun om de eigen zichtbaarheid te vergroten.

Bekijk hier de resultaten van het programma

Bekijk hier de eindrapportage profijtgroeponderzoek

De deelnemers

  • Wij(k)werken Beijum, Stichting WerkPro: met dit initiatief voor en door wijkbewoners worden mensen met een minimuminkomen (vaak mensen met een WWB-uitkering die niet meer door de gemeente worden geactiveerd) uit hun isolement gehaald. Ze worden betrokken bij activiteiten en krijgen weer perspectief op de arbeidsmarkt.

  • SchuldHulpMaatje Parkstad, Budgetcoaching Heerlen: richt zich op het vergroten van de zelfredzaamheid van mensen met financiële problemen/schulden. Mensen krijgen hulp van vrijwilligers bij de administratie, het beperken van de uitgaven en ondersteuning tijdens het schuldhulptraject (nazorg).

  • Thuisadministratie Venray, Stichting Synthese: zet zich in op het vergroten van de financiële zelfredzaamheid van minima. Dit doen zij door het tijdelijk ondersteunen van de deelnemer bij het zelf op orde brengen, verwerken én bijhouden van de eigen administratie.

  • Community Ik Wil, Stichting IK WIL Eindhoven: biedt kwetsbare wijkbewoners in armoede een haalbaar perspectief op het gebied van (financiële) zelfredzaamheid en participatie.

  • De Krachtcentrale naar een duurzame toekomst, De Krachtcentrale 013: wil kwetsbare mensen, met name 50-plussers in de WWB en WW, versterken en emanciperen, zodat zij kunnen meedoen in de maatschappij, doorstromen naar (betaald) werk en zoveel mogelijk economisch onafhankelijk worden.

  • Goed gekleed naar een baan, Dress For Success Amsterdam: bevordert de participatie en economische zelfredzaamheid van mensen met een minimuminkomen/ uitkering door hen op weg te helpen naar (vrijwilligers)werk.

  • De Sociale Kruidenier, Protestantse Diaconie Amsterdam: zorgt voor ontmoetingen in een winkeltje waar mensen tegen zeer lage prijzen boodschappen kunnen doen en sociale contacten opdoen.

  • Voor Elkaar Zwolle, Stichting Voor Elkaar Zwolle: vrijwillige maatjes begeleiden mensen in armoede bij het orde krijgen van hun financiën en de zoektocht naar werk. Met extra focus op bijstandsgerechtigden, niet-westerse migranten en jongvolwassenen.

  • In Balans, Stichting WijZ Hasselt: begeleidt mensen met psychische of psychiatrische problemen die op of onder de armoedegrens leven. Ze werken aan hun zelfvertrouwen en veerkracht en vergroten zo hun kans op een baan.

  • Armoedebestrijding en schuldhulpverlening, Stichting Interkerkelijk Diaconaal Overleg Lelystad: maakt de financiële problemen van mensen beheersbaar en vergroot hun financiële zelfredzaamheid dankzij een noodfonds, voedselbank en schulpverlening.

  • Lean2Work, Stichting de Schoor Almere: helpt kwetsbare jongeren die geen onderdak hebben, kampen met schulden, een laag inkomen of die in Jeugdzorg of Jeugdreclassering zitten.

  • Aan de slag in Culemborg!, Stichting JobHulp Culemborg: zet zich in voor werkzoekenden aan de hand van groepsbijeenkomsten, lotgenotencontact, trainingen, individuele begeleiding, oriëntatie op de arbeidsmarkt en hulp bij solliciteren.

  • Turquoise Coöperatie, DOCK Haarlem: deelnemers worden weer 'arbeidsfit', doen werkervaring op in een eetcafé, naaicafé en de catering, stromen door naar betaald werk en ontmoeten elkaar in de buurt.

  • SamenDoorSamen, Stichting Hoedje van Papier Rotterdam: zet zich in voor vluchtelingen met een bijstandsuitkering en een klein sociaal netwerk. Zij doorlopen een maatjestraject: met vrijwilligers werken aan de eigen administratie, de taal, hun mentale weerbaarheid en de zoektocht naar (vrijwilligers)werk.

  • Van overleven naar leven, Stichting House of Hope Rotterdam: helpt kwetsbare wijkbewoners uit hun isolement en uit de armoede. Dat doen zij met een integrale aanpak met drie pijlers: vinden (huiskamerinloop), meedoen (activering/participatie) en versterken (maatschappelijke dienstverlening).

  • Meldpunt EMMA, Kwadraad Zoetermeer: voorkomt grote(re) financiële problemen bij mensen in een achterstandspositie dankzij vroegsignalering en verwijzing binnen een samenwerkingsverband van schuldhulpverleners.

  • Leren participeren, Stichting Fier Leeuwarden: zet zich in voor vrouwen en meiden die slachtoffer zijn van geweld. Ze leren hun talenten ontdekken, doen werkervaring op en stromen door naar een opleiding of werk.

  • Armoede de wijk uit, Corpernikkel Den Bosch: mensen met een achterstandspositie worden geholpen door initiatieven van buurtbewoners, waarin zij werkervaring opdoen en een netwerk opbouwen. Zo is er onder andere een fietswerkplaats, klussendienst, huiswerkbegeleiding, taalles en moestuinieren.

  • Thuisadministratie De Omslag, Salut Hof van Twente: met hulp van een maatje brengen mensen hun administratie op orde en krijgen ze weer zicht op hun financiën. Als het nodig is, wordt er verwezen naar betaalde hulpverlening.

Vragen? Neem dan contact op met:

Anderen bekeken ook