“Niet denken vanuit beperkingen, maar kijken naar iemands mogelijkheden”

"Marco en ik hebben geen kinderen en willen dat ons geld ten goede komt aan jongeren. We zijn niet rijk, maar we hebben wel een huis.” Na het overlijden van haar ouders ging Esther samen met haar partner nadenken over hun nalatenschap.

Meer over nalaten aan het Oranje Fonds

placeholder

Ze zijn rond de vijftig, wonen sinds twee jaar op de Veluwe, maar leerden elkaar kennen in Heino, vlakbij Zwolle. “We waren actief bij de lokale omroep,” zegt Marco. “Esther was cameravrouw en ik deed montage.” Lachend: “Esther leverde altijd te veel filmmateriaal aan waarmee ze mij flink wat werk bezorgde.” Marco is IT’er bij de Belastingdienst en rondde drie jaar geleden nog een hbo-studie af. Esther deed de kunstacademie in Arnhem en is van oorsprong lerares tekenen. Ze hielp zeventien jaar lang mensen met psychiatrische problemen om weer een leven op te bouwen. Sinds ze in Loenen wonen doet Esther vrijwilligerswerk en schildert ze graag in haar atelier.

"Wij vinden het belangrijk om jonge mensen die minder kansen hebben gehad wat houvast te bieden"
Marco

Erfenis

Esther herinnert zich een gesprek met vrienden. “Familie is niet altijd een logische keuze als je geen kinderen hebt. De erfenis verdelen over neven en nichten gaf ons het gevoel dat het geld dan een beetje in het niets verdwijnt. Die vriend zei gekscherend: “Dankjewel tante, we hebben lekker gegeten van je.” Heel grappig natuurlijk, maar die opmerking was wel belangrijk in onze overwegingen.” Esther kende het Oranje Fonds doordat ze ooit een financieringsaanvraag schreef voor een wijkproject. De erfenis van haar ouders bracht een denkproces op gang over het nalatenschap.

Kansen

Marco en Esther hebben hun nalatenschap geregeld met een Fonds op Naam bij het Oranje Fonds. Met de focus op kansen voor jongeren. Marco: “Ik heb vroeger de LTS gedaan omdat iedereen om me heen dat deed en mijn ouders dat vanzelfsprekend vonden. Ik heb me verder kunnen ontwikkelen in mijn werk, maar ik realiseer me heel goed dat er best veel jongeren zijn die onvoldoende kansen krijgen.” Esther vult aan: “In mijn werk wilde ik altijd verder kijken dan de problemen. Mensen zijn meer dan hun ziektebeeld. Ik wil niet denken vanuit beperkingen, maar kijk altijd naar mogelijkheden die iemand in zich heeft.”

Houvast

De keuze voor het Oranje Fonds was voor hen snel duidelijk. Marco: “Hun activiteiten spreken ons aan. En we konden kiezen. Het geld uit onze erfenis gaat naar sociale initiatieven voor jongeren waarbij zelfredzaamheid centraal staat. Wat we fijn vinden is dat het Oranje Fonds dit soort projecten steunt in Noordoost Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen. Dat het in onze eigen omgeving is, voelt vertrouwd.” Esther: “Ik zie in mijn vrijwilligerswerk schrijnende gevallen van pleegkinderen die na hun achttiende op straat staan en soms dakloos worden. Ik ken ook kinderen die in zeven jaar elf voogden hebben gehad. Wij vinden het belangrijk om jonge mensen die om wat voor reden dan ook minder kansen hebben gehad wat houvast te bieden.” Marco knikt: “Wij geloven in de participerende samenleving. We weten dat voor veel mensen een veilige plek niet vanzelfsprekend is. En dat keuzes voor jonge mensen te vaak door anderen gemaakt worden. En dan denken wij vaak: had dat niet anders gekund?”

Wilt u meer informatie over het regelen van uw nalatenschap?

Steeds meer mensen denken erover na en overwegen het. Het regelen van je nalatenschap. Daarom heeft het Oranje Fonds speciaal een informatieve brochure ontwikkeld, waarin u alles leest wat u wilt weten over nalaten aan het Oranje Fonds.

Vraag onze brochure aan!

Wilt u in gesprek met ons over uw nalatenschap?

Maak een afspraak voor een vrijblijvend oriënterend gesprek met onze adviseur Frances. Dan kunnen we uw wensen bespreken en kijken wat voor u persoonlijk de beste mogelijkheden zijn.

Maak een afspraak met onze adviseur Frances!