placeholder

‘Als je ziet dat gezinnen gelukkig zijn, zijn wij ook gelukkig’

“Ouders en dochters leven in één huis, maar niet met elkaar. Daarom willen wij de generatiekloof tussen Turks-Nederlandse meiden en hun ouders verkleinen en hun band vergroten.”

‘Als je ziet dat gezinnen gelukkig zijn, zijn wij ook gelukkig’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Den Haag
Jaar:
2019
Toegekend bedrag:
29.000,=

“Er zit een enorme kloof tussen deze generaties. Onderwerpen als seksualiteit, huwelijk, studeren en partnerkeuze zijn niet bespreekbaar. Met preventieprogramma Rüya, dat in het Turks droom betekent, voorkomen we psychische problemen bij de meisjes en spanningen in het gezin”, vertelt voorzitter Fatma Aktas van de Haagse Stichting Avrasya.

Levensstijl

“Voor meiden met een Turkse achtergrond is opgroeien in Nederland namelijk niet zo makkelijk. Ze zitten tussen twee culturen in. Ze hebben het gevoel dat ze nooit geaccepteerd zijn door hun ouders, omdat ze een andere levensstijl hebben. Ouders begrijpen niet wat hun dochters doen. Door gesprekken, filmpjes en rollenspellen breken we dat open.” 

Verschillende werelden

“Zo mag een meisje dat nog thuis woont niet zonder toestemming de straat op terwijl dat in Nederland heel normaal is. Dat is een voorbeeld van de kloof tussen deze twee verschillende werelden. De moeder leeft het leven van haar geboorteland, terwijl de dochter opgroeit in de westerse wereld.”

Taboeonderwerpen 

“Tijdens vijf bijeenkomsten gaan we met een groep moeders en dochters dieper in op cultuurverschillen. De eerste sessie gaat over taboeonderwerpen. We bespreken alles stap voor stap, omdat ouders vaak onze samenleving niet begrijpen. Ze komen uit een gesloten cultuur waar niet iedereen televisie heeft en waar werken op het land normaal is. Als ze in een westerse stad komen, is de overgang heel groot. Het is dan ook een kunst om af te dalen naar het niveau van deze doelgroep. En dan samen te werken aan het moderniseren van hun gedachtegoed."

Discussies

“Aan de hand van rollenspellen brengen we discussies op gang. Er was een keer een meisje dat voor haar universitaire studie naar Amerika wilde. Haar moeder vond dat land veel te vrij. Ze haalde allerlei dingen in haar hoofd die niets met de studie te maken hadden. Door het rollenspel ging ze er anders tegenaan kijken. Na vier sessies vond de moeder het toch goed dat haar dochter in het buitenland ging studeren.”  

Vertrouwen

“Op deze manier brengen we gesprekken tussen ouders en hun dochters op gang. Ze leren communiceren, respect hebben en krijgen vertrouwen in elkaar. Jongeren voelen zich gehoord en geaccepteerd. En daar gaat het uiteindelijk om.” 

Betrokkenheid

“Het allermooiste aan Rüya vind ik dat er veel meer geestelijke en lichamelijke rust komt bij de gezinnen. Er is meer betrokkenheid. Ouders en kinderen weten waar ze aan toe zijn. Ze kunnen samen een toekomstplan maken. Als je ziet dat gezinnen gelukkig zijn, zijn wij ook gelukkig.”

Sneeuwbaleffect

“Het is zo’n succes dat we het willen uitbreiden in meerdere wijken in Den Haag. Het komt ook in andere steden. We gaan andere mensen opleiden die dan weer groepen kunnen begeleiden. Het is een sneeuwbaleffect. Dat is heel leuk.”

Zelfontwikkeling

Zelf heeft Fatma ook nog dromen. “Ik voel het als een aangename plicht om iets voor anderen te doen. Ik heb me altijd in gezet voor vrouwenontwikkeling. Alles wat we zien in de wereld is de Creatie van de vrouw. Mijn droom is heel algemeen. Ik wil nog een keer een plek creëren waar vrouwen en jongeren veilig kunnen werken aan zelfontwikkeling, want door zelfontwikkeling ontstaat verbondenheid.” 

Tip

“Een tip voor andere initiatiefnemers die een aanvraag willen doen voor een project? Lees de criteria heel goed en kijk of jouw project aansluit op de doelstellingen van het fonds. En wees vooral jezelf”, adviseert Fatma.

Het Oranje Fonds steunt het project met € 29.000,=. Dat geld zet de stichting in voor de uitrol naar andere steden.

Meer informatie over Stichting Avrasya.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven