/4.904544,52.373443,12/300x300?access_token=pk.eyJ1Ijoib3JhbmplZm9uZHNtYXBib3giLCJhIjoiY2pvengwNzk5MnB0cTN3bzlnaG1tZTN4MiJ9.DVfWDLqEzg7A1v08LTxm4Q)
Wat houdt de actie in?
“We hebben sinds 2015 een boodschappenservice voor Amsterdamse ouderen en mensen met een beperking. Vrijwel al onze klanten zijn niet online. Bij ons kunnen mensen telefonisch bestellen en is er vrije winkelkeuze. Van Albert Heijn tot Kruidvat. Sinds de corona-uitbraak hebben we maatregelen genomen. Onze bezorgers dragen een mondkapje en handschoenen. Als het noodzakelijk is om binnen te komen, houden ze gepaste afstand. In het contact zijn ze terughoudend.”
Waarom ben je deze actie gestart?
“We kunnen niet sluiten. Als we dat doen, hebben mensen letterlijk geen eten. In het begin moesten we keuzes maken tussen nieuwe klanten. We willen helemaal niet kiezen tussen een vrouw van 93 of een vrouw van 54 met COPD. Daarom hebben we het noodfonds van het Oranje Fonds nodig. Dankzij die steun, zetten we extra middelen in om mensen te bedienen.”
Waarom is dit belangrijk?
“Grote bezorgdiensten zitten de komende weken vol. Bovendien kunnen onze klanten daar niet telefonisch bestellen. Sommige thuishulporganisaties zijn gesloten. Sinds de coronamaatregelen worden we platgebeld door wijkdiensten met de vraag of wij wel openblijven.”
Hoe reageren mensen?
“Onze klanten zijn ons dankbaar dat we blijven bezorgen. Ze vinden de situatie beangstigend. Sommigen hebben de Tweede Wereldoorlog bewust meegemaakt. Onder meer door het hamsteren denken ze daaraan terug. Ze informeren ook naar onze voorzorgsmaatregelen. Dat is logisch. Hun gezondheid staat bij ons voorop.”
Hoe kunnen anderen (jou) helpen?
“We zoeken vrijwilligers die willen helpen met de bezorging en administratie. Via de gemeente Amsterdam bieden we ook leerwerkstages aan. Wij zijn tevreden als we deze periode geen nee meer hoeven te verkopen aan nieuwe klanten.”