Ruma Kami was een relatief klein buurthuis (twee zalen) dat midden op het Makassarplein in Amsterdam Oost staat. Het staat al jaren bekend als het huis voor Marokkaanse vrouwen omdat er slechts drie Marokkaanse organisaties gebruik maakten van de ruimtes. Het maakte daardoor een gesloten indruk en buurtbewoners voelden zich er niet welkom.
Daarom nodigde Amsterdam Oost partijen uit om een nieuw beheersplan te maken. Stichting Archipel Makasserplein, een schting waarin vier verengingen en twee actieve buurtbewoners verenigd zijn, maakte het beste plan en ging met de gemeente aan de slag om de verbouwing te realiseren.
De nieuwe stichting daagde de buurt uit om een nieuwe naam voor het buurthuis te verzinnen. Uit 57 inzendingen werd gekozen voor de naam Archipel, wat verwijst de naam die de Indische wijk in de jaren ‘20 had. Op 15 juni 2015 opende Buurthuis Archipel haar deuren en op 29 augustus vindt de officiële opening plaats. Vanaf dan is het buurthuis is 7 dagen per week van 9:00 tot 22:00 open.
Actieve bewoners blijven betrokken bij de komende activiteiten. Een kernteam maakte plannen voor activiteiten voor kwetsbare groepen maar ook voor kansrijke burgers. Tussen deze twee groepen willen ze ook meer verbindingen gaan leggen. Archipel wordt een buurthuis met een open karakter, ook voor groepen die voorheen op zichzelf functioneerden. Het buurthuis nodigt hen juist uit om samen te werken. Tal van activiteiten staan al gepland. Van scholings- en empowermentprogramma’s, tot klussendiensten, kookgroepen en sportactiviteiten. Zo wordt ‘Archipel’ het buurthuis waar iedereen uit de buurt zich thuisvoelt en elkaar kan ontmoeten.
Naar de website van Buurthuis Archipel