Luistergroepen brengt buurtgenoten bij elkaar om dagelijkse ervaringen met elkaar te delen, naar elkaar te luisteren en van elkaar te leren. “Het maakt niet uit wat voor achtergrond je hebt of uit welke sociale klasse je komt. Hier kun je vertellen waar je tegenaan loopt. Het is net als een steentje in je schoen dat je laat zitten. Het lucht op als die eruit gaat. Bij ons kun je vertellen wat je dwarszit zonder dat iemand er iets van vindt. Het is altijd afwachten wie er komt en waar het over gaat. Na het luisteren naar elkaars verhalen, kiest de groep over welk onderwerp ze verder praten. Ze zetten hun eigen ervaringen in om elkaar te helpen. En als iemand niets wil vertellen en alleen maar wil luisteren, dan is dat ook goed. Luisteren is ook een activiteit”, vertelt initiatiefnemer Jeanette van Stichting Hart voor Noord.
Jeanette las in een artikel over Integratieve Buurt Therapie (IBT). De methode is ontwikkeld in een sloppenwijk in Brazilië. Deze methode gaat ervanuit dat mensen zélf eigenschappen en de kracht hebben om te werken aan de problemen waar ze tegenaan lopen. “Het is voor Nederland nieuw. De groep zet hun eigen ervaring in om te helpen. De een vertelt dat muziek helpt om met emoties om te gaan, een ander noemt kruidenthee als middel of een voetmassage. Daarnaast heerst er ook een soort luchtigheid bij de bijeenkomsten, omdat de groepsbegeleiders zorgen voor dynamiek. Als mensen emotioneel zijn, geven we een hand. Of we doen een gekke bewegingsoefening, vertellen een mop of zingen een liedje.”
Beginnen in coronatijd
In coronatijd begon Jeanette met de Luistergroepen. Samar: “Dat was voor mij precies het goede moment, want ik voelde me eenzaam. Hier zagen mensen me staan. Doordat ze écht naar me luisterden, kreeg ik het gevoel dat ik ertoe doe. Bovendien leerde ik nieuwe mensen kennen en goed naar anderen te luisteren zonder gelijk een oordeel, commentaar of advies te geven. Veel mensen hebben stress en problemen. Hier zien ze dat anderen zich in hun verhaal herkennen en vertellen ze hoe zij ermee omgaan. Daardoor weet je dat je niet de enige bent.”
Inmiddels zijn de Luistergroepen te vinden op acht locaties in Amsterdam-Noord. Jeanette: “Dat komt onder meer door de steun van het Oranje Fonds. Zonder hulp waren we op minder plekken actief. Het feit dat we steun krijgen van zo’n groot fonds laat zien dat we met iets goeds bezig zijn. Daar krijg ik energie van. Voor ons was het wel spannend hoe deze methode zou aanslaan bij mensen met een andere culture achtergrond. Daarom vind ik het zo mooi om te zien hoe Samar, die uit Libanon komt, wordt geraakt door de aandacht die mensen krijgen. En het feit dat er een manier is om verhalen, dingen die je dwars zitten, te delen met elkaar.”
Als verbinder motiveren
De twee kennen elkaar al 14 jaar. Voor Jeanette is het logisch dat Samar groepsbegeleider werd. “Zij is een verbinder. Ze kan mensen goed motiveren en in hun kracht zetten. Ik zie haar ook worstelen om inhoud te geven aan gesprekken binnen haar gemeenschap.” Samar: “Dat klopt. Ik ben voorzitter van een vrouwenorganisatie. Deze methode is heel leerzaam voor migrantenvrouwen. Zij vinden het moeilijk om te luisteren en willen meteen een reactie geven. Omdat ik deze methode ken, kan ik de vrouwen ermee helpen elkaar echt te ondersteunen.” Jeanette: “Ik waardeer het enorm dat zij zich al zo lang inzet voor allerlei mensen.” Samar: “Maar Jeanette is ook heel behulpzaam. En lief en aardig. Ik ben heel blij met haar in mijn leven.”
En blijft Samar als groepsbegeleider actief bij Luistergroepen Amsterdam? “Ik hoop dat ik dit altijd kan blijven doen. Het is gezellig en je wordt er ontspannen van. We praten ook over leuke dingen. Het gaat niet alleen over de moeilijke dingen die je meemaakt. En ik heb vrienden gemaakt.” Jeanette: “Ja, het is mooi om te zien wat we voor mensen betekenen. Ze voelen dat ze niet meer alleen zijn.”
Meer weten over de mensen achter de stichting?
Lees het verhaal 'Bij het opzetten van een initiatief is geduld heel belangrijk'.
Zo doet het Oranje Fonds ertoe voor Hart voor Noord
Door de steun van het Oranje Fonds heeft Hart voor Noord meer financiële middelen en kunnen ze op nóg meer verschillende plekken in de buurt impact maken en ertoe doen voor buurtbewoners.