placeholder

‘Door samen te eten ontmoet ik andere mensen’

“Het leek me wel gezellig om met anderen aan tafel te gaan. Ik leer ook inwoners van andere dorpen kennen. Dat is heel leuk.”

‘Door samen te eten ontmoet ik andere mensen’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Wedde
Jaar:
2019
Toegekend bedrag:
3300,=

“De huisarts had mij over dit project verteld omdat ik alleenstaand ben. Door samen te eten ontmoet ik andere mensen”, vertelt de 75-jarige Ge uit het Groningse Blijham over Samen aan Tafel. “We willen eenzame mensen uit hun isolement halen”, zegt voorzitter Annelies Sistermans van Stichting Wedde dat ’t lukt.

Thuis

“In Oost-Groningen zie je eenzaamheid, laaggeletterdheid en armoede. Met onze stichting proberen we dat soort dingen aan te pakken. Maar niemand zegt uit zichzelf dat hij eenzaam is. Wij zien dat wel, omdat we door andere projecten bij de mensen thuis komen. De reacties op het idee om samen te eten waren positief.”

Wachtlijst

Eén keer per maand komen mensen bij elkaar in het dorpshuis Ons Noaberhoes in Veelerveen. “Bezoekers schuiven aan voor een driegangenmenu. Het is een mix van veertigers tot ouderen. De eerste keer kwamen er 25 mensen. Inmiddels zijn er al bijna zestig bezoekers. We moeten soms zelfs nee verkopen. We hoopten dat het een succes zou worden, maar hadden niet verwacht dat we met een wachtlijst moeten werken.”

Warmte

“Het is echt prachtig. De mensen zijn enthousiast. Ze kijken ernaar uit. Het mooiste is de warmte van de bezoekers en de dankbaarheid. Dat je ziet dat ze afspraken gaan maken onderling. Dat is precies wat we willen.”

Gezellig

Ook Ge spreekt met andere mensen af. “Ik rij nog auto en neem drie vrouwen uit het dorp mee. Dan rijden we gezellig met z’n allen naar het diner in het dorpshuis toe. Met deze dames drink ik op een andere ochtend in de week koffie om in contact te komen met anderen. Zo heb ik elke keer weer een afspraak.”

Persoonlijk

Als mensen hebben meegedaan, belt de stichting de volgende maand op met de vraag of ze weer komen. “We merken dat ze blij zijn dat ze een telefoontje krijgen. Ze vinden het fijn dat ze weer interactie hebben. Het maakt het heel persoonlijk.”

Interactie

Zonder vrijwilligers kan het project niet plaatsvinden. “Sommigen halen mensen op. Anderen zitten tijdens het eten aan tafel. De vrijwilliger kan helpen het gesprek op gang te brengen. Meestal ontstaat de interactie vanzelf. De deelnemers zitten twee uur aan tafel. Dat is het voordeel van samen eten. Als je een activiteit doet dan komen mensen te laat of ze gaan eerder weg.”

Hulpvragen

Iedere keer zijn er een stuk of tien vrijwilligers. “Ze zijn net zo enthousiast als de bezoekers. Onze stichting telt in totaal 110 vrijwilligers. Alle hulpvragen die vanuit de dorpen komen, kunnen wij aannemen dankzij deze mensen. En daar zijn we erg trots op.”

Familie

“De bezoekers mogen ook iemand meenemen. Sommige mensen krijgen bezoek van een vrijwilliger en nemen die mee. Dat maakt de drempel lager om hiernaartoe te komen. Ga maar eens in je eentje ergens naartoe. Ook zijn er deelnemers die altijd hun dochter meenemen. Dat is zo leuk. Ze gaan graag mee omdat het gewoon gezellig is. Hun moeder kijkt ernaar uit en daar zijn ze ons dankbaar voor.”

Tip

Annelies heeft een tip voor andere initiatiefnemers die nadenken over het indienen van een aanvraag voor financiële hulp bij een fonds. “Gewoon proberen! Schrijf een plan, werk het uit en onderbouw ook de financiën.”

De stichting krijgt voor het project € 3.300,= van het Oranje Fonds. Daardoor hoeven deelnemers maar een euro te betalen voor een diner dat eigenlijk € 7,50 kost.

Meer informatie over Stichting Wedde dat ’t lukt.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.