placeholder

Dounia (20) helpt kinderen om hun talenten te ontdekken: ‘Een droom die uitkomt’

Kinderen die opgroeien in kwetsbare wijken hebben door verschillende omstandigheden minder ruimte om zich te ontwikkelen en hun talenten te benutten. Stichting Petje af biedt hen een steuntje in de rug. Tien jaar geleden nam Dounia deel aan hun programma, nu is ze coach bij Petje af.

Locatie:
Amersfoort

Dounia groeide op in Liendert een wijk in Amersfoort waar de gemeente speciale aandacht voor heeft. Met een tienjarig programma wil Amersfoort wijkbewoners meer kansen geven op werk, betere scholing en minder armoede. “Voor mijn gevoel hadden we het niet slecht hoor. Mijn ouders werkten veel, maar naar een museum of een dagje uit, dat deden we nooit. De wijk waar ik woonde was mijn wereld.” Dat veranderde in groep 8 dankzij Dounia’s oudere broer. “Hij werkte in onze wijk als coach bij Petje af en kwam erover vertellen op mijn school. ” 

‘Mijn zelfvertrouwen groeide met de dag’

In een praktijkgericht programma van dertig dagdelen leren kinderen bij Petje af uiteenlopende beroepen kennen en ontmoeten zij inspirerende rolmodellen. “Mijn vriendinnetje wilde graag naar Petje af en ik ging mee. Het was de start van een geweldige tijd. Er ging een wereld voor mij open”, vertelt Dounia. 

Elke zondag maakte ze met een groep kinderen en twee coaches interessante uitstapjes om allerlei beroepen te leren kennen. Zo kwamen ze in ziekenhuizen, bij de politie, de brandweer en keken ze zelfs achter de schermen bij de Tweede Kamer. “We ontdekten zo wat we leuk vonden en waar we goed in waren. Ik herinner me de presentaties voor onze ouders. Superspannend, maar mijn zelfvertrouwen groeide met de dag. Ook had ik elke maandagochtend in de klas iets leuks te vertellen.”

Hun wereld vergroten

Door mee te doen met Petje af, ontdekken kinderen hun talenten en vergroten ze hun wereld. Directeur-bestuurder Brecht van Schendel: “In ons programma zijn er lessen van gastdocenten en rolmodellen en we organiseren bezoeken aan verschillende bedrijven voor beroepsoriëntatie. En heel spannend; zeven keer per jaar presenteren ze aan alle ouders wat ze geleerd hebben. Die betrokkenheid van ouders is ontzettend belangrijk. Op die manier bouwen ook zij een netwerk op en zien ze waar hun kind van gaat stralen.” 

Gelijke kansen

“Petje af is ervan overtuigd dat de plek waar je wieg staat, nooit de kansen in de toekomst mag bepalen. Ook al maken kinderen op school dezelfde start en doen ze nog zo hun best, dezelfde kansen krijgen ze niet. Daardoor vult hun rugzak zich minder en dat heeft effect op hun ontwikkeling. Petje af is er juist voor deze kinderen. Om te zorgen dat zij hun talenten ontwikkelen, hun zelfvertrouwen vergroten en hun toekomstperspectief verbreden”, legt Brecht uit.

Een droom die uitkomt

Dounia klopte twee jaar geleden opnieuw aan bij Petje af in haar woonplaats / Amersfoort, weer samen met een vriendin. Deze keer om werkervaring op te doen naast haar studie Social Work. “Het eerste jaar liepen we mee met andere coaches en sinds vorig jaar begeleiden we samen een eigen groep van dertien kinderen. Dat is een droom die uitkomt. Zoals mijn broer mijn grote voorbeeld en held was, kan ik nu deze kinderen de tijd van hun leven bezorgen. Het mooiste compliment kreeg ik onlangs van een moeder. Ze zei: ‘Dankzij jou komt mijn kind elke week met een glimlach naar huis’. Daar doe ik het voor!”, vertelt Dounia.

Op de kaart

Inmiddels zit Petje af met succes op 54 plekken in Nederland. Brecht: “In zes jaar tijd kwamen er 47 locaties bij. Mede dankzij de financiële steun van het Oranje Fonds kunnen we Petje af echt op de kaart zetten en meer kinderen uit een kwetsbare omgeving helpen. Maar er is ook steun op andere manieren. Denk aan scholing en traineeships, maar ook coachingtrajecten voor onze medewerkers en hun waardevolle netwerk. Natuurlijk, als goed doel kunnen we niet bestaan zonder geld. Maar het is fijn om te merken dat Oranje Fonds ons ook op andere manieren steunt.”