Als Willem terugkijkt, ziet hij het zelf ook. “Ik was geen leuk mens meer. Gefrustreerd en ik pikte niks. Ik was een tikkende tijdbom.” Binnen het bedrijf waar hij werkte, wisselde hij van locatie, maar dat pakte niet goed uit. “Ik voelde me onbegrepen. Ik werd niet gewaardeerd. Daardoor werd ik opstandig.” Uiteindelijk werd de situatie onwerkbaar. Bij het Zeeuwse HertstelTalent in Zierikzee vond hij bij Klazine een luisterend oor.
“Doordat hij zijn baan kwijtraakte, viel hij in een gat. Wij krijgen veel mensen binnen die niet per se psychische problemen hebben. Het kan ook gaan om verlies van werk of een partner waardoor je leven niet meer loopt zoals je wilt. En iedereen gaat daar anders mee om. De een wordt somber, de ander angstig. Wij kijken of we kunnen aansluiten bij de mensen die met ons in aanraking komen”, vertelt de directeur.
Bij HerstelTalent staan ervaringsdeskundigen klaar voor mensen die tegenslag ervaren. Klazine: “We hebben inloopcentra en bieden een-op-eenbegeleiding. Iedereen die hier werkt, heeft zijn eigen ervaring met ontwrichting. Ooit liepen ze zelf vast en hadden ze hulp of een nieuwe betekenis nodig. We bieden hulp op allerlei verschillende manieren, maar altijd vanuit ervaringskennis. Iedereen is ook geschoold tot ervaringsdeskundige.”
Zelf liep Klazine op haar 24e binnen. “Het ging niet goed met mij. Mijn overlevingsmechanisme was hard werken. Maar ik ging stemmen horen, beelden zien en werd achterdochtig. Als verpleegkundige kreeg ik te horen dat ik mijn ambities maar moest opgeven. Ik ben zelf op zoek gegaan naar mensen die daar anders over dachten. Bij HerstelTalent was er het vertrouwen dat ik wél iets van mijn leven kon maken. Ik kreeg begeleiding en de kans vrijwilliger te worden in het inloopcentrum.”
Gemoedsrust
Hoewel Klazine directeur is van de stichting, spreekt ze drie dagen in de week af met bezoekers. Willem is een van hen. “De gemeente maakte zich zorgen over hem. Hij trok zich terug en het ging niet goed met zijn huis.” Daarom werd gekozen voor een-op-eenbegeleiding. “Ook nu het beter gaat, blijven we met elkaar praten. Zolang hij zich goed voelt, voorkomt dat veel toestanden. Bij mij kan hij zijn ei kwijt.” Willem: “Ja, het is goed voor mijn gemoedsrust.”
Eerder was hij al bij een psycholoog geweest, maar dat pakte niet goed uit. “Met Klazine had ik een klik. We konden normaal met elkaar praten. Het was niet belerend. In plaats van in een kamer tegenover elkaar te zitten, raakten we aan de praat tijdens een wandeling. Net zoals je dat met een vriend kan doen. Het was heel ontspannen. Daardoor was het minder beladen en niet zo officieel. Zo heeft ze mijn vertrouwen gewonnen. Ze geeft me een schop onder mijn kont en dat heb ik ook nodig.”
Bij HerstelTalent voelt Willem zich begrepen. “Ze luisteren naar me. Ik kan een dolletje maken, maar ook een serieus gesprek voeren. Het is een heel leerzaam proces. Maar je moet er wel voor open staan. Zonder HerstelTalent had ik er niet zo goed bij gezeten. Ik zou terughoudender zijn, opstandig en eenzamer.” Het Oranje Fonds steunt projecten als HerstelTalent, zodat iedereen mee kan doen in de samenleving en niemand er alleen voor staat.
Toekomst gekregen
Tegenwoordig is hij vaste gast bij de inloop van het inloopcentrum. “Dat is goed voor mijn ritme. Ze zijn drie middagen open en ik ga er altijd heen. Ik heb er een hoop geleerd. En ik heb mezelf leren accepteren. Ik mag zijn wie ik zijn wil. Ik ben rustiger geworden en gebruik vaker mijn verstand.” Klazine is trots: “Hij komt weer onder de mensen en maakt een praatje. Hij kijkt zelfs voetbal in de kroeg. Dat komt onder meer omdat hij bij ons sociale vaardigheden opbouwt.”
Niet alleen Klazine ziet dat hij is veranderd. Willem: “Ik hoorde het laatst ook van iemand anders. Dat zette me aan het denken. Toen heb ik alles op een rijtje gezet. En inderdaad, ik heb weer een vast ritme en leer mensen kennen. Ik doe weer mee. Ik heb een toekomst gekregen. En vooral, ik ben een prettiger persoon geworden.”
Het Oranje Fonds vindt dat iedereen ertoe doet. Daarom zet het fonds zich in voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en niemand er alleen voor staat. Oftewel een betrokken samenleving; waarin we zorgen voor elkaar, mensen gelijke kansen hebben en zich verbonden voelen met anderen in de buurt. Samen met sociaal initiatiefnemers, dat zijn mensen die een probleem zien en er iets aan doen. Zij zetten zich in voor mensen die geraakt worden door armoede, uitsluiting, eenzaamheid en psychische kwetsbaarheid. Zij zijn er voor anderen, dus het Oranje Fonds is er voor hén. Om ze te versterken en te verbinden. En vanuit de overtuiging dat we het sámen moeten doen, trekt het fonds hierbij ook op met verschillende partners. Zo worden krachten gebundeld en bruggen gebouwd, tussen mensen en organisaties. Zodat iedereen ertoe kan doen voor een ander. Ontdek hoe jij ertoe kan doen op oranjefonds.nl.