Ze kwam naar een Master-expert meeting bij het Oranje Fonds en MeerWaarde besloot vervolgens, nadat Liz binnen haar organisatie draagvlak voor het project had gecreëerd, ook in Haarlemmermeer een mentorproject voor jongeren op te zetten.
Zorgen voor elkaar
“In het nieuwe zorgstelsel zoeken we veel meer naar manieren om het sociaal netwerk van een hulpvrager te versterken in plaats van actief zelf de hulp te verlenen”, vertelt Liz. “Voor elkaar zorgen, voor de mensen om je heen. Dat is een goede basis voor een gezonde samenleving. Een mentorproject voor jongeren past uitstekend in deze lijn.”
Huiswerk of een stageplek
“We kregen ook signalen van onze sociaal werkers in de wijk dat jongeren hulpvragen hebben", vervolgt Liz. "Onze sociaal werkers hebben veel contact met jongeren en hebben een goed beeld van waarmee ze worstelen of waarin ze gestimuleerd kunnen worden. Dat varieert van moeite met de thuissituatie of huiswerk tot aan het zoeken van een stageplek. Maar ook jongeren van 12, 13 jaar die het lastig vinden om de overstap te maken naar de middelbare school.”
Het past ook prima bij andere projecten die MeerWaarde doet zoals Track the Talent, spreekuren op middelbare scholen, Menes (jongerenparticipatie) etc.
Oproep met succes
MeerWaarde kreeg te horen dat het Oranje Fonds de opzet van dit nieuwe mentorproject ondersteunt met een bijdrage van € 81.000,=, verdeeld over drie jaar. “De gemeente Haarlemmermeer plaatste een oproep voor mentoren op Yammer en daar reageerde vijf enthousiaste medewerkers op. Ook mentees druppelen al binnen. Jongeren zien het wel zitten om persoonlijke hulp te krijgen.”
Liz hoopt dat ze zo’n dertig mentoren per jaar kan opleiden en dat de mentoren minimaal 2 jaar aan het project verbonden blijven. “Dat betekent dat we wel negentig koppels kunnen vormen en zo jongeren een extra steuntje in de rug kunnen geven”.
Andere gesteunde projecten of lees meer over het 'Masters in Mentoring'-programma