placeholder

‘Na jaren van isolement, kom ik weer onder de mensen’

Depressies, een psychose, een verslaving en zichzelf vijf jaar lang verstoppen in huis. Erik (50) kwam nergens meer. “Zo depressief was ik. Toen ik de bodem raakte, ging de knop om.” Schoorvoetend stapte hij de drempel over van Ixta Noa. Na jaren van isolement, ging er een wereld voor hem open. “Ik kwam heel onzeker binnen. Maar nu voel ik me veel beter. Ik ben zelfs vrijwilliger. Ik ben echt op mijn plek hier.”

Locatie:
Arnhem

Coördinator Denise snapt hem precies. Zelf stapte ze op haar twintigste binnen bij een locatie in Zutphen toen het heel slecht met haar ging. Ixta Noa ondersteunt mensen met een sociale en psychische kwetsbaarheid. Ze krijgen hulp van ervaringsdeskundigen, medewerkers en vrijwilligers die hetzelfde hebben doorgemaakt. “Ik had een eetstoornis en was bang voor reguliere hulp. Hier vertelde een ervaringsdeskundige eerst haar verhaal. Dat was zo fijn. Het was herkenbaar. Daardoor voelde ik me minder eenzaam. Zij had het doorleefd én ze was weer gelukkig. De herkenning en erkenning was zo waardevol. Dat heeft echt alles voor mij veranderd.”

Inmiddels is ze 38. Dertien jaar geleden hielp ze bij het opzetten van het Praktijkhuis in Enschede. Ook in Zutphen, Nijmegen, Harderwijk, Groningen, Westerkwartier en Leeuwarden kunnen mensen zonder afspraak binnenlopen. Naast laagdrempelige inloop en individuele begeleiding zijn er herstelondersteunende activiteiten zoals themabijeenkomsten, zelfhulpgroepen en cursussen. In Nijmegen, Zutphen, Groningen en Enschede kan er ook gelogeerd worden in het Respijthuis op adem te komen als alles even te veel wordt. “Erik liep vast toen hij in de bouw werkte, maar hielp mee met opknappen van het huis in Enschede. Een kwast oppakken leidde al tot een paniekaanval. Toch zette hij door. Na vijf dagen schilderen had hij geen nachtmerries meer. Ik ben zo trots op hem.”

Ixta Noa-DNA  

In vergelijking met vier jaar geleden heeft Erik een totaal ander leven. “Vroeger voelde ik me eenzaam, maar ik was niet alleen. Mijn vrouw was de reden waarom de knop omging. Ze is heel blij dat ik nu drie dagdelen hier werk. Als vrijwilliger kom ik weer onder de mensen. Het werk geeft me energie en ik heb een doel. Ik help de deelnemers, maar krijg ook zelf hulp. Ik heb het gevoel dat ik er weer toe doe. Ixta Noa is onderdeel van mijn leven geworden.” Denise: “Dat heb ik ook. Het is Ixta Noa-DNA. Werken vanuit je persoonlijke verhaal verbindt heel erg.”    

Door therapie ontdekte Erik dat hij iets moet doen met mensen en het delen van zijn ervaringen. Maar Ixta Noa is er juist ook voor mensen die al eerder op zoek zijn naar een luisterend oor. Denise: “Je kunt hier binnenstappen voordat het te laat is. Voordat je vijf jaar thuis zit en in een psychose belandt of zoveel ondergewicht hebt dat je bijna overlijdt, zoals ik. Hier kan je naartoe als je het even niet zo goed weet, want iedereen verdient het om goede ondersteuning te krijgen.”

Halen, brengen, doorgeven 

Door deelname aan het Oranje Fonds-programma Herstel Dichtbij krijgt de stichting de kans zichzelf verder te ontwikkelen. “Dankzij de financiële steun kunnen we nieuwe software aanschaffen voor de e-learning die onderdeel is van de Ixta Noa Opleiding. Het is mooi dat de waarde van ons werk wordt gezien. In 2021 ontvingen we zelfs een Appeltje van Oranje. Dat voelde als erkenning.” 

"Hier ben je meer dan je diagnose of kwetsbaarheid. Het is te gek om te zien hoe iemand de groei doormaakt die ik ook heb doorgemaakt. "
Denise
Coördinator

Denise krijgt weleens de vraag of ze haar werk niet zwaar vindt. “Het contact met ervaringsdeskundigen gaf een nieuwe draai aan mijn leven. Daar ben ik heel dankbaar voor. Ik heb posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkeld in mijn jeugd. Dat ik die nare dingen zo kan inzetten zodat iemand anders daar beter van wordt, is bijzonder werk. Hier ben je meer dan je diagnose of kwetsbaarheid. Het is te gek om te zien hoe iemand de groei doormaakt die ik ook heb doorgemaakt. Halen, brengen, doorgeven. Dat zeggen we hier en dat is het echt.”

Het Oranje Fonds vindt dat iedereen ertoe doet. Daarom zet het fonds zich in voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en niemand er alleen voor staat. Oftewel een betrokken samenleving; waarin we zorgen voor elkaar, mensen gelijke kansen hebben en zich verbonden voelen met anderen in de buurt. Samen met sociaal initiatiefnemers, dat zijn mensen die een probleem zien en er iets aan doen. Zij zetten zich in voor mensen die geraakt worden door armoede, uitsluiting, eenzaamheid en psychische kwetsbaarheid. Zij zijn er voor anderen, dus het Oranje Fonds is er voor hén. Om ze te versterken en te verbinden. En vanuit de overtuiging dat we het sámen moeten doen, trekt het fonds hierbij ook op met verschillende partners. Zo worden krachten gebundeld en bruggen gebouwd, tussen mensen en organisaties. Zodat iedereen ertoe kan doen voor een ander. Ontdek hoe jij ertoe kan doen op oranjefonds.nl.