placeholder

OPstap: ‘Bij OPStap tonen vrijwilligers oprechte interesse in dak- en thuisloze jongeren’

Toen Sylvana (23) in de meidenopvang zat en hoorde over OPstap, een plek voor dak- en thuisloze jongeren tussen 18 en 27 jaar, was ze gelijk enthousiast. “Ik ging erheen omdat ik daar mijn gedachten kon verzetten, niet per se om andere mensen te ontmoeten. In het begin trok ik alleen op met de meiden die ik kende. Door bijvoorbeeld spelletjes samen te doen leerde ik andere mensen kennen. Toen werd ik veel opener.”

Locatie:
Rotterdam

Bij het project van Stichting Mara kwam Sylvana ook Ashwin (21) tegen. Ashwin: “Eerst waren we op onszelf, maar in de loop der tijd zijn we meer naar elkaar toegetrokken.” Sylvana: “Als er een bingo is, dan weet ik dat hij er zal zijn.” Net als de jonge vrijwilligers die voor hen klaarstaan en die activiteiten organiseren zoals poolen, karten of skeeleren. Op meerdere momenten is het in Den Haag en Rotterdam mogelijk om met anderen te lunchen of mee te doen aan activiteiten en uitstapjes. Sylvana: “De vrijwilligers verzinnen altijd hele creatieve dingen. Er wordt ook aan ons gevraagd wat we willen doen of we mogen zelf iets organiseren.”

Van opvang naar jongerenwoning

Toen Ashwin drie jaar was, werd hij door zijn vader uit huis geplaatst. Hij kwam weer terug, maar verliet op zijn elfde vanwege huiselijk geweld zijn ouderlijk huis. Sindsdien woonde hij op 35 verschillende locaties. Ook was hij 1,5 jaar dakloos. Nu heeft hij een eigen jongerenwoning. “Daarvoor woonde ik met meerdere mensen in een huis. Het was wennen om alleen te wonen. Ik had eindelijk rust.”

"Als je in een opvang zit, heb je weinig waardering voor jezelf. Bij OPstap laten mensen weten dat je ertoe doet"
Sylvana
OPstap

Sylvana herkent dat. “Je bent gewend een huis met anderen te delen. Nu hoef ik met niemand meer rekening te houden. Heerlijk.” Op haar negentiende werd ze op straat gezet. “Een half jaar logeerde ik bij verschillende vrienden op de bank. Uiteindelijk ben ik bij het Leger des Heils terechtgekomen. Na tien maanden in de opvang daar, stroomde ik door naar een jongerenwoning. Via het Straatconsulaat heb ik een kamer gekregen.”

Een omgeving zonder vooroordelen

Toen Ashwin hoorde over OPstap had hij eerst geen interesse. “Ik ben introvert en had er geen behoefte aan. Maar inmiddels ga ik er al ruim 4,5 jaar naartoe. Ik vind het geweldig. In het eerste jaar zat ik stil in een hoekje met mijn koptelefoon op. Maar op een gegeven moment voelde ik me meer op mijn gemak. Toen ben ik pro-actiever geworden.”

“Ik kon voor het eerst mezelf zijn en vrienden maken zonder dat ik me op een bepaalde manier moest gedragen. Ik hoef geen masker op te doen. De vrijwilligers hebben begrip voor hoe wij ons voelen. Het is een plek waar ik me veilig voel, want de mensen accepteren me zoals ik ben. Dat was ook een eyeopener voor mij. Ik ga geen moeite steken in mensen die niet in mijn leven willen zijn. Ik kan nu beter grenzen stellen.”

Sylvana: “Ik sluit me daarbij aan. Naast dat het mij afleiding gaf van de vervelende situatie waar ik bijna vier jaar in zat, kan ik daar mezelf zijn. Ik doe er leuke dingen zonder te denken aan regels, zoals bij de opvang. Bij OPstap ben je wie je bent.” Ashwin: “Een omgeving zonder vooroordelen.”

Meer zelfvertrouwen door aandacht

Want bij OPstap is iedereen gelijk. Ashwin: “Het maakt niet uit of je vrijwilliger bent of een jongere. Als er wat is, kan je altijd bij iemand terecht. Iedereen staat voor elkaar klaar.” Sylvana: “Dat klopt. Er is altijd wel een moment dat je even alleen met een vrijwilliger kunt kletsen. En je wordt in je waarde gelaten. De mensen tonen ook interesse. Toen ik een baan kreeg, werd er gevraagd hoe het ging.”

Ashwin: “Ja, ze tonen oprechte interesse. Dat gebeurt weinig in de hulpverlening. Door die aandacht krijg je meer zelfvertrouwen. In het begin kon ik haast niet geloven dat mensen interesse in mij toonden.” Sylvana: “Je eigenwaarde groeit. Als je in een opvang zit, heb je weinig waardering voor jezelf. Bij OPstap laten de mensen weten dat je niet een van de velen bent, je bent uniek, je hoort erbij, je doet ertoe.”

De twee zijn trots dat de stichting is genomineerd voor een Appeltje van Oranje. Sylvana: “Ik heb de stichting zien groeien. Als je dan hoort dat ze genomineerd zijn doet dat iets met je. Ik ben trots op de vrijwilligers en medewerkers en alles wat ze voor de jongeren doen. Ze verdienen dit ook voor al het harde werk dat ze doen!” Ashwin: “Ik was echt overdonderd.” Sylvana: “Het is heel mooi dat het Oranje Fonds de stichting financieel steunt. En dat het fonds elk jaar de Appeltjes van Oranje uitreikt… En nu zelfs voor organisaties die zich inzetten voor jongeren. Zo leuk dat het fonds deze mensen en de doelgroep in het zonnetje zet!”

Zo doet OPstap ertoe voor jongeren
OPstap biedt een veilige plek aan dak- en thuisloze jongeren tussen 18 en 27 jaar. Samen met jonge vrijwilligers ondernemen ze allerlei activiteiten. Jongeren groeien daardoor in zelfvertrouwen en ontwikkelen een positiever beeld van zichzelf.

Zo doet het Oranje Fonds ertoe voor OPstap
Door de steun van het Oranje Fonds kan Stichting Mara er zijn voor dak- en thuisloze jongeren. De afgelopen jaren is de stichting enorm gegroeid. De nominatie voor de Appeltjes van Oranje is een blijk van erkenning voor het harde werk.

Lees de verhalen van alle genomineerden