Salaheddine groeide op in Oisterwijk en kwam via school in aanraking met Petje af. Stichting Petje af helpt kinderen uit kwetsbare wijken – die vaak minder kansen hebben – bij het ontwikkelen van hun vaardigheden en het vinden van hun talenten.
Geef nooit op
Kinderen leren bij Petje af uiteenlopende beroepen kennen en ontmoeten inspirerende rolmodellen. Salaheddine volgde het programma drie jaar lang. “Ik vind het heel goed dat je bij Petje af al zo vroeg, op je tiende, kunt zien wat er allemaal in de wereld gebeurt en welke beroepen überhaupt bestaan. Ik kwam beroepen tegen waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden: een grondonderzoeker en zelfs een rattenjager. Bovendien bestaat Petje af uit mensen van veel verschillende culturen: van Marokkaans, Nederlands tot Zuidoost-Aziatisch. We hebben hier dus niet alleen geleerd over verschillende beroepen, maar ook over hoe je met elkaar omgaat, zowel binnen als buiten Petje af; ook al heb je een andere achtergrond. Dat vond ik heel waardevol”, vertelt Salaheddine.
Inmiddels is hij veertien jaar en sinds een jaar zelf actief als junior coach bij Petje af. Zijn oud-coach Dio inspireerde hem. “Hij leerde mij om nooit op te geven. Toen ik twijfelde of ik vmbo kader of mavo moest gaan doen, motiveerde hij me om de mavo te gaan doen, zodat ik later meer kans heb om mijn dromen waar te maken.” Nooit opgeven is daardoor Salaheddines motto geworden en dat wil hij graag doorgeven aan volgende generaties. “Ik herken mijzelf in de kinderen bij Petje af. Ik wil ze leren dat opgeven geen optie is. Wil je gitaar spelen? Blijf dan oefenen. Een jongen vond het bijvoorbeeld heel spannend om te presenteren, omdat iedereen naar hem keek. Ik heb hem geleerd over het publiek heen te kijken. Dat heeft hij veel geoefend en nu gaat het een stuk beter.”
Hun wereld vergroten
Brecht van Schendel is directeur bij Petje af en beaamt hoe waardevol de ervaringen zijn voor kinderen. Kinderen ontdekken hun talenten en vergroten hun wereld. Brecht: “Kinderen volgen bij ons een intensief praktijkgericht programma in dertig dagdelen. Er zijn lessen van gastdocenten en rolmodellen en we organiseren bezoeken aan verschillende bedrijven voor beroepsoriëntatie. En heel spannend; zeven keer per jaar presenteren ze aan alle ouders wat ze geleerd hebben. Die betrokkenheid van ouders is ontzettend belangrijk. Op die manier bouwen ook zij een netwerk op en zien ze waar hun kind van gaat stralen.”
Op bezoek bij de minister
Door Petje af heeft Salaheddine veel meegemaakt. Zo mocht hij naar de Tweede Kamer: “We hadden een keer een vergadering in Madurodam over kansengelijkheid in het onderwijs. Daarna mocht ik met een groepje naar de Tweede Kamer om onze bevindingen van die vergadering voor te leggen aan de Minister van Onderwijs.” Ook werd Salaheddine enorm geïnspireerd door een ontmoeting met iemand met een eigen bedrijf. “Hij vertelde hoe hij zijn bedrijf had opgezet en hoe je zo’n bedrijf moet runnen. Dat inspireerde me om later mijn eigen broodjeszaak te runnen. Dat lijkt me geweldig. Op die manier kan ik er ook mijn eigen draai aan geven.”
Petje af vergroot het zelfvertrouwen van kinderen
Brecht: “Petje af is ervan overtuigd dat de plek waar je wieg staat, nooit je kansen in de toekomst mag bepalen. Ook al maken kinderen op school dezelfde start en doen ze nog zo hun best, dezelfde kansen krijgen ze niet. Daardoor vult hun rugzak zich minder en dat heeft effect op hun ontwikkeling. Petje af is er juist voor deze kinderen. Om te zorgen dat zij hun talenten ontwikkelen, hun zelfvertrouwen vergroten en hun toekomstperspectief verbreden”, legt ze uit.