placeholder

‘We brengen mensen samen in de hoop stigma’s weg te nemen’

“Op straat is het lastig om iemand aan te spreken voor een praatje, maar in De Voorkamer is dat anders.”

 

‘We brengen mensen samen in de hoop stigma’s weg te nemen’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Utrecht
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
31.000,=

“Ik ga ernaartoe om leuke mensen te ontmoeten. Ook wil ik van Nederlanders meer leren over de cultuur en hoe ze met anderen omgaan”, zegt de Pakistaanse Khaibar (18) over het initiatief van Stichting Collective Nouns in Utrecht. “Hier raak je makkelijk met andere mensen in gesprek.”

Vermengen

“Bij ons draait alles om ontmoeting”, vertelt initiatiefnemer Pim van der Mijl. “Het is een ontmoetingsplek voor en door nieuwkomers en de lokale gemeenschap, gelegen in het Utrechtse Lombok. Hier komen niet alleen vluchtelingen en statushouders maar ook expats en Nederlanders. We willen iedereen met elkaar vermengen.”

Veranderen

Pim kwam jaren geleden op het idee van De Voorkamer. Later, door de grote stroom vluchtelingen en de protesten die daarop volgden, voelde hij de noodstaak het concept verder te ontwikkelen. “Veel mensen reageren uit angst en worden vaak overvallen door voor hen onverwachte beslissingen vanuit de overheid. We dachten dat het goed zou zijn een plek te creëren waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Ontmoeting is een van de krachtige middelen om het denken van een ander te veranderen. Je kunt de tv uitzetten als je een documentaire over vluchtelingen ziet, maar als je tegenover iemand zit is het heel moeilijk om iemands menselijkheid te ontkennen.”

Talenten

“We bieden een podium aan talent en brengen zo mensen samen in de hoop stigma’s weg te nemen. Er zijn allerlei activiteiten, van een taalcafé, buurtdiners tot filmavonden. Groepen vrijwilligers die een activiteit organiseren, bestaan altijd uit nieuwkomers en locals. Samen werken ze aan dezelfde doelen op basis van hun talenten. We kijken wat de bezoekers willen en wat ze kunnen.”

Creativiteit

Veel projecten ontstaan uit creativiteit. “Het is een middel om mensen samen te brengen. We nodigen kunstenaars uit om samen met onze gemeenschap kunstprojecten op te zetten. Als je samen aan een wandtapijt van 3 meter werkt, kun je zonder dat je elkaars taal spreekt toch een relatie opbouwen.”

Ambassadeur

“Er gebeurt heel veel”, beaamt Khaibar. “Soms speel ik spelletjes of drink ik koffie, maar ik heb ook twee cursussen gevolgd. Eentje ging over presenteren, de ander over storytelling. Als ambassadeur geef ik presentaties en probeer ik zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met De Voorkamer.”

Sfeer

“Uit onderzoek is gebleken dat mensen zich snel onderdeel voelen van deze plek en de uitnodigende sfeer waarderen”, vult Pim aan. “Er zijn vriendschappen tussen mensen uit Syrië, maar ook tussen mensen uit verschillende landen. Ze bouwen een netwerk op.”

Thuis

“Ik kom altijd om nieuwe mensen te leren kennen”, zegt Khaibar. “Het belangrijkste is om in contact te blijven met Nederlanders. Dan leer je veel en kun je sneller integreren. Het is echt heel gezellig hier. Het is de enige plek waar ik me thuis voel. Dat vind ik heel belangrijk. Het is een andere wereld.”

Tip

Pim heeft een tip voor andere initiatiefnemers die steun willen aanvragen bij een fonds. ‘Wij beginnen ieder project vanuit een experiment en dan scherpen we het idee continu aan. Zo doen we dat ook met een aanvraag. Test dus eerst wat je wilt doen en schrijf vervolgens een heel sterk projectplan.”

De Voorkamer krijgt van het Oranje Fonds € 31.000,= voor de doorontwikkeling van het project.

Meer informatie over De Voorkamer van Stichting Collective Nouns.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Foto: Aziz Kawak