placeholder

‘We zijn trots dat we samenwerken met jongere vrijwilligers’

“Zonder de vrijwilligers was mijn leven een stuk saaier. Ik doe mee aan allerlei leuke activiteiten en leer nieuwe mensen kennen. Ik ben hartstikke blij dat jongeren zoals Veerle van alles voor ons regelen.”

Locatie:
Vught

Carine (66) is een van de cliënten van Cello Noord-Oost Brabant. De zorgorganisatie is er voor mensen met veelal een verstandelijke beperking. “Zij vinden bij Cello de zorg die voor hen belangrijk is op het gebied van wonen, dagbesteding, werk, ambulante zorg, vrije tijd en meer”, vertelt projectleider Dionne. “We hebben ongeveer 2300 cliënten. Voor hen staan 2400 medewerkers en 1280 vrijwilligers klaar. Zonder vrijwilligers kan de organisatie niet bestaan.”

De vrijwilligers ondersteunen bij wonen en dagbesteding en organiseren activiteiten. “Van een sjoelavond, sporten, dansen, creatieve activiteiten tot gezellig koffiedrinken. Ook gaan ze met de cliënten op pad. Medewerkers kunnen namelijk niet mee naar de film of een festival. Daarom is het zo fantastisch dat er zoveel vrijwilligers betrokken zijn.” De zorgorganisatie doet er alles aan om jonge vrijwilligers te werven. “We hadden zelf niet de geschikte kennis in huis. Maar toen kwam het programma De Verschilmakers van het Oranje Fonds voorbij. Precies op het juiste moment. Dat was een enorme kans.”

Stimuleren van vrijwilligerswerk onder jongeren

Tijdens het programma krijgt Cello samen met 24 andere organisaties drie jaar lang ondersteuning en begeleiding bij het stimuleren van vrijwilligerswerk onder jongeren. “We krijgen trainingen, workshops en coaching. We doen veel kennis en kunde op en leren ook van elkaars ervaringen. Door de financiële ondersteuning hebben we een twintiger kunnen aannemen die zorgt voor verbinding met de jongeren. Zij maakt echt het verschil.”

Veerle (27) is een van de jongere vrijwilligers die zich inzet voor de bewoners. Met enkele anderen organiseert ze vier activiteiten per jaar. “Ik werk fulltime, maar was nieuwsgierig naar vrijwilligerswerk. Ik red het niet om me wekelijks of maandelijks in te zetten, maar vier keer per jaar lukt wel.”

Carine: “Ik voel me op mijn gemak bij Veerle. Nu zij er is, gebeurt er veel meer. Met z’n allen bedachten we activiteiten. Het is fijn dat er wordt gevraagd wat wij willen doen.” Elke keer staat er iets anders op de agenda. “De ene keer knutselen, de andere keer iets actiefs”, vertelt Veerle. “De eerste keer gingen we bowlen. Ook hebben we eens een driegangenmenu gemaakt. Sommigen hielpen mee met koken en daarna gingen we met z’n allen eten.” Carine’s favoriet? “Een fotospeurtocht door het park. Daarna zijn we bij het water gaan picknicken. Dat zijn dingen die ik normaal niet zo snel doe. En ik heb nu meer contact met mensen die ook in de zelfzorg zitten. Ik heb zelfs vrienden gemaakt. Dat had ik van tevoren niet kunnen bedenken." 

Andere denkwijze

De jongere vrijwilligers krijgen bij Cello de kans zich te ontwikkelen. Ze hebben een budget gekregen en mogen alles zelf regelen. “Jongeren vinden het fijn om die verantwoordelijkheid te krijgen”, zegt Dionne. Veerle beaamt dat. “Het is leuk dat we het zelf mogen bepalen. Dat geeft wel een meerwaarde. Maar het mooiste is dat je iets goeds doet voor een ander. Dat geeft een goed gevoel.” 

Na het eerste jaar van De Verschilmakers is Cello van 52 naar 88 jonge vrijwilligers gegaan. Maar het programma heeft niet alleen nieuwe mensen opgeleverd. Dionne: “Zonder De Verschilmakers hadden we nooit de expertise gekregen die we nu hebben. Er heerst een andere denkwijze binnen de organisatie. We vragen ook advies aan de jongeren. Over de website, ons informatieboekje of een campagne. We zijn trots dat we samenwerken en nu ‘jongerenproof’ zijn. Zo kunnen we nog meer betekenen voor onze cliënten.”

Veerle blijft activiteiten organiseren. Haar inzet doet ertoe voor Carine en de andere bewoners. “Ze zijn zo blij dat we er speciaal voor hen zijn. We horen vaak dat ze niet kunnen wachten tot de volgende activiteit. Die waardering is erg leuk.” Ze moedigt jongeren die nadenken over vrijwilligerswerk, graag aan. “Er is altijd vrijwilligerswerk dat bij je past. Ik heb iets gevonden waarvoor ik vier keer per jaar een dag vrij maak. Iedereen heeft wel een dag tijd. Het levert zoveel op. Ik heb echt het gevoel dat ik iets bijdraag aan de maatschappij.”