In overleg met huisartsen en wijkverpleging gaan de vrijwillige seniorenvoorlichters bij de mensen langs. Zij nemen samen een vragenlijst door die gebaseerd is op de Groningen Frailty Indicator. Zo stellen ze de fysieke en psychosociale kwetsbaarheid van de mensen vast. Ze bespreken wat belangrijk is voor de oudere: vrijetijdsbesteding, gezondheid of sociale contacten.
Op basis van de uitkomsten zoeken de voorlichters samen met de mensen naar oplossingen. Ze helpen ouderen om de weg naar bestaande activiteiten te vinden. Bijvoorbeeld bewegen voor senioren, koffieochtenden of gezamenlijk koken en eten. En is het aanbod dat iemand nodig heeft er nog niet? Dan kijkt De Welle of dat kan worden ontwikkeld. Door de huisbezoeken kunnen problemen tijdig worden gesignaleerd, zodat erger wordt voorkomen.
De vrijwillige seniorenvoorlichters worden onder andere geworven via de vrijwilligerscentrale. Maar De Welle kijkt ook samen met de gemeente of mensen die een uitkering krijgen bereid zijn om als seniorenvoorlichter aan de slag te gaan. Bij wijze van tegenprestatie.