Amine groeit op in Nieuwland, een wijk in Schiedam. In deze wijk werken ze hard aan het verbeteren van de leefomgeving, veiligheid en de positie van de bewoners. In kwetsbare wijken hebben kinderen vaak minder kansen. Bij Stichting Petje af ontwikkelen deze kinderen hun vaardigheden en ontdekken zij hun talenten.
‘Ik heb geleerd dat ik goed ben in veel verschillende dingen’
In een praktijkgericht programma van dertig dagdelen leren kinderen bij Petje af uiteenlopende beroepen kennen en ontmoeten zij inspirerende rolmodellen. Zo ontdekte Amine wat hij later allemaal kan worden. “Ik mocht een keer met een brandweerman mee en zelf een brandje blussen”, vertelt hij trots. “Maar er kwam ook een keer iemand uit de zorg langs, of een directeur met heel veel verantwoordelijkheden.”
Toch weet Amine nog niet welke carrière hij gaat kiezen. Amine: “Ik heb door Petje af juist geleerd dat ik goed ben in veel verschillende dingen. Er kwam een keer een programmeur langs, wat ik superinteressant vond. Daardoor ben ik dat zelf ook gaan proberen. Ik ben blij dat ik erachter gekomen ben welke opties er allemaal zijn.” Ook leerde Amine wat hij juist minder aantrekkelijk vond: “Fysiotherapie is niets voor mij.”
Hun wereld vergroten
Door mee te doen met Petje af, ontdekken kinderen hun talenten en vergroten ze hun wereld. Directeur-bestuurder Brecht van Schendel: “In ons programma zijn er lessen van gastdocenten en rolmodellen en we organiseren bezoeken aan verschillende bedrijven voor beroepsoriëntatie. En heel spannend; zeven keer per jaar presenteren ze aan alle ouders wat ze geleerd hebben. Die betrokkenheid van ouders is ontzettend belangrijk. Op die manier bouwen ook zij een netwerk op en zien ze waar hun kind van gaat stralen.”
Presentatie voor de koningin
Voor Amine bleef het niet bij het presenteren aan ouders alleen. Voor het vijftienjarige bestaan van Petje af bereidde hij zich voor op de ontmoeting met een bijzondere ‘mystery guest’: “Ik heb een presentatie voor de koningin gegeven over mijn ervaring bij de brandweer, dat was heel spannend. Daarna mocht ik mee naar Koffietijd om over de ontmoeting met de koningin te vertellen. Ik vond het heel leuk om zo’n tv-set een keer te zien.”
Petje af vergroot het zelfvertrouwen van kinderen
Brecht: “Petje af is ervan overtuigd dat de plek waar je wieg staat, nooit je kansen in de toekomst mag bepalen. Ook al maken kinderen op school dezelfde start en doen ze nog zo hun best, dezelfde kansen krijgen ze niet. Daardoor vult hun rugzak zich minder en dat heeft effect op hun ontwikkeling. Petje af is er juist voor deze kinderen. Om te zorgen dat zij hun talenten ontwikkelen, hun zelfvertrouwen vergroten en hun toekomstperspectief verbreden”, legt ze uit.
Andere kinderen helpen
Amine is nog steeds blij dat hij zich heeft ingeschreven bij Petje af. “Ik heb enorm veel gedaan dat ik anders nooit had kunnen doen. Zelfs als je de koningin niet ontmoet, is het heel waardevol om mee te doen met het programma.” Amine overweegt nu junior coach te worden, zodat hij andere kinderen kan helpen om ook veel te leren over beroepen.
“Het leukste vind ik dat je actief bezig bent bij Petje af; je zit niet in een klaslokaal te luisteren, maar gaat echt kijken op het werk. Daardoor krijg je een goed beeld van een bepaald beroep. De coaches van Petje af doen actief mee met alle activiteiten en zijn heel aardig en behulpzaam. Als junior coach kan ik ze ondersteunen. Wie weet word ik in de toekomst ook nog wel coach. Dan kan ik mijn ervaringen delen en de dingen die ik heb geleerd overbrengen.”