Samen Sterker tegen Armoede

Meer mensen in armoede of met schulden structureel vooruithelpen; dat is het doel van het programma ‘Samen Sterker tegen Armoede – Lokale Allianties’ dat Nationale-Nederlanden en Oranje Fonds in juli 2023 zijn gestart. Beide organisaties brengen hun kennis en ervaring samen om armoede en schulden te voorkomen of verminderen en mensen financieel zelfredzaam te maken.

placeholder

Sluitende lokale ketenaanpak 

Het programma richt zich op het ontwikkelen van een sluitende lokale ketenaanpak voor mensen in (dreigende) armoede of met schulden. Het doel is om lokaal een netwerk van goed vindbare initiatieven te creëren, die effectief samenwerken met gemeenten en andere formele organisaties met als doel meer mensen eerder en beter te kunnen ondersteunen.  

De gezamenlijke aanpak bestaat uit drie hoofdonderdelen: 

  1. In kaart brengen welke voorzieningen er lokaal nodig zijn;
  2. Investeren in lokale samenwerkingsverbanden die een complete keten van hulp en ondersteuning bieden. Kennisbijeenkomsten, capaciteitsversterking en uitwisseling zijn onderdeel van het programma;
  3. Onderzoeken wat werkt en waarom. De Hogeschool van Amsterdam doet onderzoek tijdens de looptijd van het programma. Leren van succesvolle projecten maakt het mogelijk de opgedane kennis breder te delen.  

Vijf samenwerkingsverbanden 

Voor een breder, makkelijk toegankelijk hulpaanbod hebben Nationale-Nederlanden en Oranje Fonds vijf lokale samenwerkingsverbanden geselecteerd voor deelname aan het programma: 

  • Amsterdam Zuidoost: binnen het project Verborgen Schatten in Zuidoost werken 5 organisaties in Amsterdam Zuidoost samen om armoede beter aan te pakken. Met onder meer begrijpelijke communicatie en trainingen. Door te werken met sleutelpersonen willen de organisaties ook moeilijk bereikbare inwoners helpen.  
  • Den Haag: binnen de Alliantie Financiële Ondersteuning Den Haag werken 10 organisaties samen om Hagenaars met geldzorgen beter te helpen. De samenwerking draagt eraan bij dat mensen makkelijker bij de juiste hulpverlener terechtkomen en dat meer inwoners bereikt worden.  
  • Haarlemmermeer: bij de 6 organisaties die Samen Sterker tegen Armoede Haarlemmermeer begonnen zijn, sluiten zich steeds meer organisaties aan. Zij kijken bij intakegesprekken breder naar financiële problemen. Met meer spreekuren op verschillende plekken helpen de organisaties meer mensen. Ook ontwikkelen zij een aanpak om mensen te helpen die moeilijker te bereiken zijn. 
  • Oldambt: veel inwoners in Oldambt leven al generaties lang in armoede. STAP Oldambt maakt hulp beter vindbaar en laagdrempeliger. Door de samenwerking van 6 organisaties sterker en efficiënter te maken, krijgen meer mensen op tijd passende hulp en grip op hun geld. 
  • Utrecht: binnen de Keten van Hoop Utrecht helpen 3 organisaties Utrechters in armoede met een breed aanbod. Centraal in de samenwerking staan de Papiercafés als laagdrempelige plekken om mensen direct te helpen en door te verwijzen naar de juiste ondersteuning: duurzaam uit de schulden komen, hulp bij het vinden van betaald en zinvol werk of praktische hulp. 

 

placeholder

Meer impact lokale initiatieven 

Met Samen Sterker tegen Armoede – Impactvolle Initiatieven steunen wij zeven lokale initiatieven die armoede en schulden voorkomen of verminderen en mensen financieel zelfredzaam te maken. Samen helpen we sociale organisaties om hun impact te verduurzamen, versterken en hun bereik te vergroten. Het gaat om: 

  • Buurtwerkkamer Utrecht helpt met het project Schoon Schip mensen met (dreigende) schulden. Ze krijgen inzicht in hun betaalgedrag, hulp bij het vinden van werk en worden opgeleid tot ervaringsdeskundig schuldhulpcoach;
  • Het Kandidatennetwerk Amsterdam helpt met de aanpak Raak jongeren met schulden door hen te ondersteunen bij schuldhulp en bij het vinden van werk of inkomen. Door het programma te verduurzamen, door te ontwikkelen en uit te breiden, kan het Kandidatennetwerk meer jongeren helpen;
  • Leren voor de Toekomst in Utrecht biedt kinderen in armoede een beter perspectief op de toekomst. Door op meer locaties kinderen op basis- en middelbare scholen te begeleiden bij hun huiswerk, mee te gaan naar open dagen en (ouder)bijeenkomsten en armoede te bestrijden, kunnen de vrijwilligers van Leren voor de Toekomst meer kinderen helpen; 
  • Over Rood helpt kleine zelfstandigen met (dreigende) schulden en/of (dreigend) faillissement met persoonlijke begeleiding, advies en ondersteuning door financieel gespecialiseerde vrijwilligers. De organisatie is vanuit 18 locaties actief in 121 gemeenten en wil groeien naar de begeleiding van meer bedrijfseigenaren met de inzet van meer vrijwilligers; 
  • Schuldhulpmaatje Nederland is actief in 160 gemeenten. Vrijwilligers van Schuldhulpmaatje coachen mensen met geldzorgen en helpen hen in hun schuldhulpverleningstraject. Met hun projecten Permanente Educatie Programma en Wegwijs in Schuldenland wil de organisatie de kennis en vaardigheden van deze deskundige vrijwilligers actueel houden en verbeteren om meer hulpvragers te bereiken en beter te ondersteunen;
  • Stichting Quiet Nederland werkt met lokale community's waarbinnen mensen in armoede zich gezien en gehoord voelen. Quiet wil het aantal community's uitbreiden met nieuwe locaties en de focus van de aanpak aanscherpen. Door deelnemers voor een langere periode te begeleiden wil Quiet members structureel vooruithelpen en meer doen dan alleen armoede verzachten; 
  • Refugee Company biedt in hun nieuwe restaurant A Beautiful Mess in het centrum van Amsterdam leerwerktrajecten aan nieuwkomers en andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deelnemers leren daardoor mee te draaien in de keuken, bediening, schoonmaak, inkoop en hospitality, etc. Naast het opdoen van vakvaardigheden is er ook aandacht voor het leren van de Nederlandse taal en wordt gewerkt aan empowerment. 

  

Samenwerking Nationale-Nederlanden en Oranje Fonds 

Nationale-Nederlanden en Oranje Fonds werken samen om armoede en schulden te voorkomen of verminderen. Nationale-Nederlanden wil bijdragen aan een financieel gezond Nederland. Het Oranje Fonds zich richt op het versterken van sociale initiatieven.

Voor de financiering van de programma's is door Nationale-Nederlanden in 2022 een Oranje Fonds op Naam opgericht. Vanuit dit Oranje Fonds op Naam financiert Nationale-Nederlanden dit programma. Het Oranje Fonds voert het programma uit. In het Oranje Magazine staat een artikel over het programmadeel Samen Sterker tegen Armoede Lokale Allianties.  

Vragen?

Heb je vragen over ons programma Samen Sterker tegen Armoede? Mail ons via samensterker@oranjefonds.nl.

 

Meer vragen? Neem contact met ons op!