Veelgestelde vragen - Corona sociaal herstelfonds
Heb je vragen over het Corona sociaal herstelfonds? We hebben de meeste vragen en antwoorden voor je verzameld. Deze informatie helpt je wellicht bij het schrijven van jouw aanvraag.
Wil je na het lezen van de criteria en veelgestelde vragen nog iets weten, stuur dan een mailtje naar corona-eenzaamheid@oranjefonds.nl met daarin een eventueel terugbelverzoek. Ook kun je op dinsdag- en donderdagochtend tussen 9-12 uur bellen naar ons algemene nummer: 030 - 656 45 24.
Over het thema eenzaamheid
Je kunt tot 1 oktober 2021 een aanvraag indienen voor de aanvraag eenzaamheid als gevolg van corona tenzij het totaal beschikbare budget voor toekenningen op is.
Met landelijke uitstraling bedoelen we organisaties die op meerdere plaatsen in het land activiteiten uitvoeren of van plan zijn dit te doen of een methodiek hanteren die elders in het land wordt gebruikt.
Organisaties die eerder steun hebben ontvangen van ZonMW vanuit het programma Versterking aanpak eenzaamheid dienen vooraf hun aanvraag bij het Oranje Fonds te toetsen om dubbelfinanciering te voorkomen. Aanvragers kunnen niet zowel een bijdrage van ZonMw als van het Corona sociaal herstelfonds krijgen voor eenzelfde activiteit (of samenhangende set van activiteiten). Dit is wel mogelijk voor een ander project op een andere locatie.
Aanvragen die worden ingediend bij het Corona sociaal herstelfonds richten zich op het tegengaan van eenzaamheid die is ontstaan door, of verergerd door de coronapandemie. Een algemene aanvraag doe je via Mijn Oranje Fonds met ons digitale aanvraagformulier. Aanvragen die op een andere manier binnenkomen, nemen we niet in behandeling.
Ja, dat kan. Kies dan in het menu voor de optie ‘geld aanvragen klein’.
Dat is geen probleem, zolang je maar aan onze criteria voldoet.
Na goedkeuring kan het project meteen van start gaan. De activiteiten vinden plaats in één projectjaar, met een mogelijke opening naar het tweede jaar. Alle gehonoreerde projecten leggen nadien een inhoudelijke en financiële verantwoording af volgens onze verantwoordings- en evaluatierichtlijnen.
Over jou, de aanvrager
Nee, helaas kom je dan niet in aanmerking voor deelname. Een van onze voorwaarden is dat organisaties minimaal 1 jaar bestaan op het moment van inschrijving. Het oprichten van een organisatie kost namelijk veel tijd en inspanning, terwijl wij in dit programma verwachten dat deelnemende organisaties zich vanaf de start volledig kunnen inzetten voor hun project.
Nee, volgens de richtlijnen van het Fonds dient een aanvrager een stichting of vereniging te zijn met een onafhankelijk bestuur.
Nee, maar een zorginstelling kan wel een samenwerkingspartner zijn binnen het project, het liefst met een eigen bijdrage.
Een onafhankelijk bestuur betekent dat:
• het bestuur niet mag bestaan uit leden die namens andere organisaties zitting hebben in het bestuur.
• het bestuur uit minimaal drie personen bestaat.
• er geen onderlinge familiebanden bestaan tussen bestuursleden onderling en tussen bestuur en directie.
• niemand een dubbele rol vervult. Iemand mag dus niet bestuurslid en projectleider zijn. Er dient een scheiding te zijn tussen de uitvoering en het bestuur als het hierop toeziende orgaan.
Over jouw project
Nee, je kunt als organisatie met een landelijke uitstraling deelnemen met één project. Het staat het je wel vrij om meer dan één project in te dienen, maar dan ben je als het ware je eigen concurrent. Het is daarom handiger om niet meer dan één, zo sterk mogelijke, aanvraag op te stellen en in te dienen.
Nee, dit is niet mogelijk. Alleen een rechtspersoon kan een aanvraag indienen.
Er is geen vaststaand percentage. Het mag in ieder geval niet zo zijn dat betaalde medewerkers het gehele project uitvoeren. Het is daarentegen ook geen eis dat alles wordt uitgevoerd met uitsluitend vrijwilligers. Het kan in de opzet best zo zijn dat een betaalde coördinator een aantal vrijwilligers aanstuurt. Om hoeveel mensen het gaat, hangt af van het project en de rollen van de vrijwilligers.
Nee, dat is niet noodzakelijk. Maar het is wel raadzaam een goede samenwerking en daarmee draagvlak met de overheid op te bouwen, zodat zij jouw project goed kent. Dit maakt het gemakkelijker als je in de toekomst bij de overheid wil aankloppen met een financieringsverzoek. Ook kan de samenwerking deuren openen die anders misschien eerder dicht zouden blijven.
Over de financiën
Tussen de € 10.000,= en € 60.000,=.
De totale kosten van jouw project hoeven niet boven onze maximale bijdrage uit te komen. In dat geval is aanvullende financiering ook niet noodzakelijk, het is wel een pré.
Wij zijn voorstander van een zo breed mogelijk dekkingsplan, met meer bijdragen dan alleen van het Oranje Fonds. Hieruit blijkt ook vaak het maatschappelijk draagvlak voor een project. Denk hierbij aan de overheid, bijdragen van de samenwerkingspartners (eventueel ook in uren), andere fondsen, bedrijven, bijdragen in natura, etc. We weten dat de mogelijkheden beperkt kunnen zijn, maar onderzoek goed de verschillende opties en onderbouw deze in jouw aanvraag.
Ja, voor een deel is dat mogelijk. Hierbij kan het gaan om huur, vaste lasten als water en elektriciteit, telefonie voor zover dat is toe te rekenen aan het project. Ook de uren van een medewerker kunnen voor een deel ten laste van het project worden gebracht als die daar echt op worden ingezet. Hierbij dient het wel een evenredig deel te zijn dat overeenkomt met de rest van de activiteiten.
Dit is inderdaad mogelijk. In de begrotingsformat is dit ook als post genoemd. Denk hierbij aan zaken als een vrijwilligersvergoeding, onkosten als vervoer en telefoonkosten, trainingen voor deze groep, of bijvoorbeeld een gezamenlijke activiteit of feestje om deze groep te belonen.
Ja, dat kan. De toekenning gaat naar één organisatie, die hoofdaanvrager is. Deze staat garant voor de financiële verantwoording.