Veelgestelde vragen vermogensbeleid
Hieronder leest u veelgestelde vragen over ons vermogensbeleid. Heeft u naar aanleiding hiervan aanvullende vragen? Neem dan contact met ons op of bekijk ons online jaarverslag.
Het Oranje Fonds heeft een vermogen van circa € 265 miljoen (eind 2023).
Het vermogen is sinds 1948 (de oprichting van het Juliana Welzijn Fonds) geleidelijk gegroeid door o.a. schenkingen en beleggingen.
In lijn met haar missie, visie, doelen en sociale samenlevingsidealen hecht het Fonds, naast het behalen van het financiële rendement, waarde aan het op een maatschappelijk verantwoorde manier van beleggen van haar vermogen.
Kort samengevat: het Oranje Fonds is een lange-termijn belegger, die streeft naar een zo optimaal mogelijk (gedeeltelijk direct) rendement. Bij dit alles speelt de overtuiging dat het Oranje Fonds het rendement op maatschappelijk verantwoorde wijze wenst te behalen een belangrijke rol. Daarvoor gaat het fonds uit van samenhangende kenmerken van een strategische asset allocatie met bandbreedtes, met een door spreiding verbeterde risico-rendement verhouding, waarbij actieve beleggingsstrategieën in geval van inefficiënties in de markt kunnen worden benut om extra rendement te behalen. Gezien de lange-termijn visie kan er plaats ingeruimd worden voor illiquide beleggingen, zolang zij voldoende waarde toevoegen, waarbij de kosten transparant moeten zijn.
Het bestuur van het Oranje Fonds besluit over het vermogen. Er is een bestuurlijke commissie, de Beleggingscommissie, die samen met de directeur de besluiten van het bestuur voorbereidt.
Het beheer is ondergebracht bij Anthos Fund & Asset Management voor fiduciair management en bij depotbank Caceis voor bewaring van effecten en het doen van transacties.
Het vermogensbeleid van het Oranje Fonds past binnen de Richtlijn Financieel Beheer Goede Doelen van GoedeDoelen.nl. Het Oranje Fonds is aangesloten bij de FIN, de vereniging van Nederlandse vermogensfondsen, en onderschrijft haar gedragscode.
Het vermogen van het Oranje Fonds mag worden aangewend voor de volgende drie doelen:
- financiering van de kosten van (de voorziene werkzaamheden van) de organisatie t.b.v. de doelstelling op structurele basis;
- financiering van specifieke programma’s en projecten op incidentele basis;
- waarborgen van de continuïteit van de organisatie.
Mensen die willen investeren in sociaal welzijn kunnen een deel van hun vermogen onderbrengen bij het Oranje Fonds. Dit kan in een Oranje Fonds op Naam. Lees meer.