‘Wij zien geen mensen die zielig zijn, maar die waarde toevoegen’
Hij vluchtte uit Syrië en kwam met zijn broer in een land waar hij niets over wist en niemand kende. En nu heeft student Engelse taal en literatuur Karam (27) een succesvolle baan in de IT-sector. Hij voelt dat hij ertoe doet. “HackYourFuture heeft mijn leven veranderd, op persoonlijk en professioneel gebied.”
“Ik wist niet eens hoe ik de trein moest nemen. En hoewel ik hier met mijn broer was, voelde ik me soms eenzaam. Je hebt vrienden nodig. We woonden in een klein huis, ik had een uitkering en weinig te doen. Ik was hier een jaar toen ik hoorde over HackYourFuture. Dat veranderde alles.”
De Amsterdamse organisatie biedt getalenteerde vluchtelingen en andere kansarme groepen met beperkte toegang tot onderwijs en werk een helpende hand. Managing director Wouter: “Als programmeerschool leiden we mensen op tot softwareontwikkelaars. Na de gratis opleiding van zeven maanden helpen we ze aan een goede baan zodat ze onafhankelijk worden van hulp.” Karam: “Ik kon moeilijk geloven dat het echt bestond. Het leek te mooi om waar te zijn.” Inmiddels noemt Wouter hem een voorbeeld. “Wij zien geen mensen die zielig zijn, maar mensen die waarde kunnen toevoegen. Karam had geen achtergrond in de IT, maar bleek wel een echt talent.”
Er zijn zo’n vijftig mensen die vrijwillig lesgeven en studenten begeleiden. Wouter: “Het zijn professionele programmeurs die iets willen betekenen voor de maatschappij. Zonder hen kunnen wij niet bestaan.” De opleiding is pittig. Karam: “Er zijn momenten dat je denkt dat je het niet redt. Maar het is het meer dan waard. En de mensen van HackYourFuture staan altijd voor je klaar. Ze geven om je. Bovendien bleef ik gemotiveerd, omdat ik wist dat ik na de studie een goede baan kon vinden. Dat lukt in Syrië niet.”
Duurzame impact
Wouter: “Wij bieden eerlijke kansen op een praktische manier met duidelijke resultaten. Bovendien maken we echt een verschil, want onze studenten werken een paar jaar later nog steeds in de IT-sector. Daardoor weten we dat onze impact duurzaam is. Het raakt me als studenten terugkomen, zelf vrijwilliger bij ons worden en les gaan geven. En ook als ze vrienden maken tijdens ons programma. Een van de belangrijkste voorwaarden voor succesvolle integratie is een baan, maar het gaat ook om je thuis voelen en je plek vinden.”
Ook Karam leerde andere mensen kennen. De belangrijkste? “Wouter! Hij betekent heel veel voor mij. Hij is een geweldig persoon die geweldige dingen doet. Ik ben heel blij als zijn plannen slagen. En als ik hem kan helpen, zal ik dat altijd doen. Na mijn studie trok ik zelfs bij hem in. Ja, Wouter is nu een hele goede vriend.”
De organisatie is inmiddels actief in vier landen. Wouter: “HackYourFuture laat zien dat duurzaamheid, diversiteit en inclusiviteit echt mogelijk is. Dat vind ik mooi. Wij brengen vraag en aanbod van talenten bij elkaar. Maar bruggen slaan kost veel geld en energie. Zonder het Oranje Fonds kunnen wij dit niet doen. De Nederlandse samenleving heeft sociaal en financieel baat bij ons werk. Het is zonde om mensen op de bank te laten zitten. We zijn onderdeel van een proces waarbij mensen op een duurzame manier geholpen worden om zichzelf te helpen. Dat is zo mooi.”
Karam: “Ja, HackYourFuture verandert het leven van mensen. En mensen die door hen zijn geholpen, komen weer terug om anderen te helpen. Het is een community. Ik ben nu ook een mentor. Het is geweldig om anderen te helpen met wat je zelf hebt gedaan.” En zijn baan? “Ik werk nog steeds bij de eerste werkgever die ik via HackYourFuture leerde kennen. Ik heb geluk gehad. Ik had nooit verwacht dat ik in Amsterdam dit leven zou leiden.”
20 jaar ertoe dóen
Iederéén doet ertoe. Dat vinden we, dat vóelen we. En dat beweegt ons als Oranje Fonds. Daarom zetten we ons al 20 jaar in voor een samenleving waarin niemand er alleen voor staat en iedereen mee kan doen. Samen met sociale initiatieven. Ontdek 20 verhalen uit 20 jaar ertoe doen in de Oranje Fonds Straat.