‘Door mijn maatje heb ik meer het gevoel dat ik er weer toe doe’
Zonder Ike (38) zou het leven van Gerrit (76) er heel anders uitzien. “Dan was ik veel alleen geweest. Ik spreek mijn buren maar af en toe en van mijn kinderen hoor ik weinig. Ik ben heel blij dat Ike voor me klaarstaat. Nu heb ik iemand om mee te praten. Door hem heb ik meer het gevoel dat ik er weer toe doe.”
Ike, die niet om grapjes verlegen zit, wordt er stil van. “Dit had ik niet verwacht. Dat Gerrit dit zegt geeft me een goed gevoel.” Drie jaar geleden leerden ze elkaar kennen. Ike: “Ik ben op maandag vrij en wilde op die dag iets voor iemand doen. Ik wilde graag iets betekenen. Ik heb zelf ambulante woonbegeleiding. Daar hoorde ik over Stichting Hart voor Zwolle en hun maatjesproject. Na een gesprek werd ik gekoppeld aan Gerrit.”
De match tussen Ike en Gerrit bleek een schot in de roos. Samen praten, de hond uitlaten en vooral koffie drinken. Gerrit: “Of ik het nou goed vind of niet, hij staat voor de deur. Ik kan hem niet buiten laten staan.” Grappen maken, dat is waar de twee ook goed in zijn. En praten over techniek. Gerrit was onder meer monteur en Ike is chauffeur. “Het leukste is samen kletsen. Elkaar verhalen vertellen. Ik heb er genoeg over mijn tijd als machinist.”
Inzetten voor eenzame en kwetsbare Zwollenaren
De stichting wil jongeren tussen 18 en 35 jaar inspireren om zich in te zetten voor eenzame en kwetsbare Zwollenaren. Teamleider Eline: “Door het delen van verhalen en langs te gaan bij scholen, sportclubs en studentenverenigingen wakkeren we een vuurtje aan. We vertellen dat er eenzaamheid is in de stad en zij er iets aan kunnen doen. We hebben allerlei projecten, maar onze focus ligt op de maatjescontacten.”
Een jongere kan worden gekoppeld aan een oudere, vluchteling, eenzame jongere, dak- en thuisloze of iemand met een beperking. “Wij helpen graag bij het vinden van een goede match. Bij het kennismakingsgesprek kijken we hoe iemand is en wat hij of zij leuk vindt om te doen. Ike vertelde dat hij het leuk vindt om met techniek bezig te zijn en te wandelen. Gerrit zei dat ook. En zo proberen we dan een goede match te maken voor minimaal een jaar. Sommige contacten lopen al acht jaar. We hopen dat de jongeren geïnspireerd raken en het weer doorgeven aan hun kinderen. Het mooiste is als straks heel de stad naar elkaar omziet.”
Uitkijken naar het contact
Door zijn maatje is er weer aanloop bij Gerrit thuis. Hij kijkt er altijd naar uit. En dan staat de koffie klaar. Gerrit: “Hij is de belangrijkste persoon die bij mij langskomt.” Ike: “We zien elkaar elke week. Soms kom ik op een andere avond langs als het maandag niet lukt.”
Eline: “We krijgen keer op keer terug dat mensen die eenzaam zijn uitkijken naar het contact. Het is een verrijking van hun leven. Tegelijkertijd zijn de jongeren enthousiast dat ze zich inzetten. Een jongen zei laatst nog dat maatje zijn slechts een uurtje van zijn tijd kost en hij er zoveel voor terug krijgt. Je tovert een glimlach op iemands gezicht en dat is onbetaalbaar.” Allebei leren ze veel van elkaar, want de matches bestaan uit mensen die elkaar normaal gesproken niet snel ontmoeten. “En dat is het mooiste van onze organisatie: mensen met elkaar in contact brengen zodat er verbinding ontstaat.”
“Door het contact met Ike wordt de wereld van Gerrit ook weer groter. Hij gaat vaker de deur uit. En Ike helpt hem nu het geheugen van Gerrit hem steeds vaker in de steek laat.” Gerrit: “Al zou ik het willen, ik kan niet eens op bezoek bij een vriend verderop. Ik durf het niet aan, want ik ben bang dat ik ga verdwalen.” Laatst zijn de twee samen naar een winkel gegaan om een horloge van Gerrit te laten maken.
Appeltje van Oranje
Dankzij de steun van het Oranje Fonds kan de stichting nog meer jongeren koppelen aan een eenzame Zwollenaar. Eline: “We zijn enorm blij dat het Oranje Fonds ons steunt en waardeert. In 2018 waren we genomineerd voor een Appeltje van Oranje. Daardoor kregen we nog meer bekendheid. Via maatjesgezocht.nl krijgen we nieuwe maatjes binnen. Ook vind ik het mooi dat het fonds initiatieven een boost wil geven voor een langere periode zodat je de tijd krijgt een stichting of project neer te zetten. Zonder het fonds zouden wij heel wat minder projecten kunnen draaien.”
Het afgelopen jaar hebben 675 jongeren zich ingezet. Eline: “Als dit initiatief er niet zou zijn, zou er een stuk minder verbinding zijn in de stad.” En Ike en Gerrit, zijn ze inmiddels vrienden? Gerrit: “Ja toch? Ik zou hem omschrijven als een hele goede kennis.” Ike: “Ja, hij is een maatje van me geworden. En de koffie smaakt goed.”
20 jaar ertoe dóen
Iederéén doet ertoe. Dat vinden we, dat vóelen we. En dat beweegt ons als Oranje Fonds. Daarom zetten we ons al 20 jaar in voor een samenleving waarin niemand er alleen voor staat en iedereen mee kan doen. Samen met sociale initiatieven. Ontdek 20 verhalen uit 20 jaar ertoe doen in de Oranje Fonds Straat.