‘Herstellen doe je zelf, maar het hoeft niet alleen’

Meewerken aan een interview en vertellen over zichzelf en haar psychische kwetsbaarheid? Nana (47) had dat vroeger nooit gedaan. “Ik was best wel gesloten. Tegenwoordig ben ik veel opener en durf ik meer te vertellen. Mijn zelfvertrouwen is gegroeid. Ik wil nu ook graag iets voor deze organisatie betekenen.”

placeholder

Nana heeft het over Stichting Rivierenland Herstelt. Een ontmoetingsplek waar mensen met een psychische kwetsbaarheid kunnen werken aan herstel. Bestuurder Marjoke: “Veel mensen maken iets ergs mee in hun leven, zoals rouw, een scheiding of een psychische ziekte. Sommigen komen in een diep dal terecht. Na een opname of behandeling bieden wij een helpende hand, als iemand die het begrijpt omdat we allemaal iets soortgelijks hebben meegemaakt. We werken voor, door en met ervaringsgenoten. We helpen je met het krijgen van regie over je leven en een rol in de samenleving. Je leert weer een leven leiden dat jij zinvol vindt.”

Nana: “Ik doe nu vrijwilligerswerk. Vroeger zat ik veel meer thuis, maar nu neem ik weer deel aan de maatschappij. Mijn omgeving merkt ook dat ik veel meer aansluiting heb met andere mensen.” Marjoke: “Daar mag je trots op zijn. Je bent meer rollen gaan vervullen dan de thuiszittende patiënt. En dat is precies wat we willen. Ik vind het ook gewoon een stuk fijner leven. We hebben allemaal nog onze dingen, maar het overheerst niet meer.”

Want Marjoke weet zelf hoe het is om in een diep gat te vallen. “Ik had een normaal leven, maar er ging iets mis met mijn rug. Ik herstelde daar niet van. Psychische problemen bleken de oorzaak. Ik ben in totaal vier jaar opgenomen geweest. Ik werd steeds meer patiënt. Er werd vooral gekeken naar wat er mis was. Na mijn opname zag ik in de krant een oproep van Culemborg Herstelt, nu onderdeel van Rivierenland Herstelt. Ik ging langs en kwam in een warm bad terecht. Er zaten vier dames die het ook zwaar hadden gehad, maar weer werkten en een zinvol leven hadden. Het was de eerste keer dat iemand precies begreep hoe ik me voelde.”

"Ik noem mezelf hoopverlener, want er is altijd hoop om toch weer op te krabbelen."
Marjoke
Bestuurder

Blijk van waardering

De vier initiatiefnemers waren een inspiratiebron. Marjoke: “Ik had zoveel aan hun steun. Ik wilde dat hun initiatief bleef bestaan en dat meer mensen dit soort hulp konden krijgen. Zo ontstond Stichting Rivierenland Herstelt.” Door deelname aan het programma Herstel Dichtbij van het Oranje Fonds en MIND hoopt ze op meer stabiliteit voor de organisatie. “Het programma is een heel mooie kans. Het gaat vooral over coaching en van elkaar leren. Daar gaan we veel aan hebben. We doen alles vooral met passie, maar nu we groter groeien merken we dat er andere kwaliteiten en een heldere visie nodig zijn.” In 2021 werd de stichting genomineerd voor een Appeltje van Oranje. “Dat was een blijk van waardering voor ons werk. We zaten bij de laatste twaalf!”

Aan één woord genoeg

De stichting kan dankzij vrijwilligers zorg bieden aan mensen die dat nodig hebben. Marjoke: “Het is belangrijk dat we er zijn voor mensen die worstelen. We zijn een plek waar ze kunnen delen en zich gesteund voelen, waar ze herkend en erkend worden. Als ervaringsgenoten hebben we meestal aan één woord al genoeg. Iedereen kan hier zichzelf zijn en zich meer ontwikkelen tot wie ze willen zijn.” Nana: “Het is een goede aanvulling op de reguliere zorg. Hier gaat het meer over kracht en herstel, over wat er nog wel kan. Ervaringen delen en inspireren. We weten niet wat we hebben, maar we hebben veel aan elkaar.”

En dat is precies het motto van Stichting Rivierenland Herstelt. Marjoke: “Herstellen doe je zelf, maar het hoeft niet alleen. Je mag daar hulp bij vragen.” Inmiddels noemt ze zichzelf liever een hoopverlener. “Ik zat echt wel diep, maar er is altijd hoop om toch weer op te krabbelen. Toen ik kennismaakte met Culemborg Herstelt kreeg ik weer hoop.”

Ook Nana zit duidelijk beter in haar vel. “Zonder Rivierenland Herstelt was ik nog steeds heel somber geweest. En teruggetrokken. Ik heb nu weer het gevoel dat ik ertoe doe. Ik zat heel erg in de put te wachten tot er hulp kwam. Nu weet ik dat je daar zelf een keuze in hebt. Ik besef veel meer dat ik zelf de regisseur ben van mijn eigen herstel.”

20 jaar ertoe dóen

Iederéén doet ertoe. Dat vinden we, dat vóelen we. En dat beweegt ons als Oranje Fonds. Daarom zetten we ons al 20 jaar in voor een samenleving waarin niemand er alleen voor staat en iedereen mee kan doen. Samen met sociale initiatieven. Ontdek 20 verhalen uit 20 jaar ertoe doen in de Oranje Fonds Straat.

Bezoek de Oranje Fonds Straat!