‘Onze lokale sponsors geven geluksmomenten aan mensen in armoede’
Eerst had ze alles en toen opeens helemaal niets. Door ziekte verloor Vicky (69) haar bedrijven. Nog steeds doet ze er alles aan om uit de schulden te komen. Dankzij Quiet Nijmegen krijgt ze niet alleen de kans om te genieten van de extraatjes in het leven, maar bezorgt ze ook anderen een goed gevoel. “Elke aanbieding die we krijgen van de sponsors is een lichtpuntje in ons bestaan.”
De naam Quiet is een knipoog naar magazine Quote. Voorzitter van Quiet Nijmegen Brigitte: “We vinden dat er aandacht nodig is voor arme mensen in plaats van rijke. Het eerste initiatief in 2013 was een glossy die werd verstuurd naar mensen in de Quote 500. Toen is er een samenwerking ontstaan met twee miljonairs die graag meer wilden doen. Het was het begin van Quiet Tilburg waar een deel van doorgroeide tot Quiet Nederland. We vonden het zo’n mooi initiatief dat we in Nijmegen aan de slag gingen. Bij ons draait het om armoede verzachten, het versterken van de mensen die in armoede leven en het vertellen van het verhaal van stille armoede.”
Een van de belangrijkste wapenfeiten? “We werven lokale sponsors zodat we onze members van de Quiet Community’s regelmatig iets extra’s kunnen bieden. Als je aan de grond zit, bezuinig je op zaken als de kapper en uitjes. Onze sponsors geven geluksmomenten: leuke dingen en alles wat kan helpen om je vertrouwen een boost te geven. We verzachten daarmee de armoedesituatie.” Via het digitale platform komen allerlei aanbiedingen voorbij: van yogales, een rijbewijskeuring, kaartjes voor een evenement of kindervoorstelling tot een keertje uit eten.
“Als je lang met schaarste te maken hebt, heeft dat zoveel impact. Op je zelfvertrouwen, netwerk, humeur, gezondheid en de manier waarop je deelneemt in de samenleving. Je kunt niet eens naar een verjaardag, want je hebt geen geld voor een cadeautje. Mensen schamen zich en vertellen het niet. Ze kunnen alleen hun verhaal delen met mensen in de rij bij de Voedselbank.”
Weer gewoon mens zijn
Daar kwam Vicky in contact met Brigitte. Vicky: “Mijn leven is totaal veranderd. Ik werkte zo hard dat mijn lichaam er klaar mee was. Daarnaast heb ik zorgen om mijn twee zonen, allebei met een verstandelijke beperking. Eentje is verslaafd. Dat is zo zwaar. Toch hield ik Brigitte eerst een beetje af. Zomaar gratis iets krijgen is nieuw voor mij. Geef het maar aan mensen die het veel moeilijker hebben dan ik, dacht ik. Door een bijeenkomst op de Dag van de Armoede raakte ik meer betrokken. Ik gaf aan dat ik mij ook kon inzetten als sponsor. Ik ben kapster, visagiste en styliste. Ik heb het nu beredruk.”
Members krijgen een pasje met een lidnummer. Brigitte: “Die laat je zien als je bijvoorbeeld een taart ophaalt bij een bakkerij die taarten weggeeft. Dat pasje geeft mensen het gevoel dat ze ergens onderdeel van zijn. Bovendien worden ze behandeld als een normale klant. Ze zijn weer gewoon mens. Een member haalde een keer een vleespakket op bij de biologische slager. Ze was verbaasd door de service en wat ze allemaal kreeg. Ze was zo onder de indruk dat ze buiten pardoes de verkeerde kant opliep.”
Versterken van mensen
“Als mensen van iets genieten, dan hebben ze even minder stress. Zo versterken we ze. Iets gratis krijgen is ook een vorm van erkenning. Ze voelen zich gezien. Sommigen bieden aan iets terug te doen. En kijk ook naar Vicky. Zij ging van member naar sponsor en kan nu haar eigen talent inzetten.” Met een knipbeurt, make-over of make-upadvies geeft ze anderen een goed gevoel.” Vicky: “Ik ben heel blij dat dit op mijn pad is gekomen. Ik kan iets geven en zie dat mensen er blij mee zijn. En Brigitte is zo lief. Ze heeft oprechte belangstelling en is heel benaderbaar. Het hele team is eigenlijk zo. Het is zo mooi wat ze allemaal doen.”
Quiet Nijmegen wil dat steeds meer mensen van hun bestaan weten. En dat lukt goed. Brigitte: “Toen de coronapandemie uitbrak bereikten we net honderd huishoudens, een jaar later zijn het er bijna driehonderd. Van het Oranje Fonds hebben we een toekenning gekregen om onze community te versterken. We kunnen dat nu systematisch opzetten. Zo huren we een inloopruimte waar we het gedachtegoed ‘members voor members willen uitdragen. We merken dat mensen meer behoefte hebben om dingen samen te doen. Ook kunnen we door de steun onze organisatiekracht verbeteren.”
Het mooiste aan Quiet? “Je ziet dat het ertoe doet. We zijn echt met mensen bezig. En ik ben er trots op dat er steeds meer members zijn die met hun verhaal naar buiten durven te komen. Dat laat ook zien dat ze meer eigenwaarde krijgen, weer mee gaan doen en zich gezien voelen.”
Zo ook Vicky. “Na jaren vallen en opstaan begin ik steeds meer op te bloeien. Het is fijn om positieve mensen om je heen te hebben als je het zwaar hebt. Ik mag bijdragen, meedenken en anderen aansporen. Ik heb weer het gevoel dat ik ertoe doe. Ik vervul weer een rol in de maatschappij. Zonder Quiet zou ik niet zo’n krachtige vrouw zijn geworden als ik nu ben. Door alle hulp de afgelopen jaren heb ik een nieuwe identiteit en die ga ik omarmen.”
20 jaar ertoe dóen
Iederéén doet ertoe. Dat vinden we, dat vóelen we. En dat beweegt ons als Oranje Fonds. Daarom zetten we ons al 20 jaar in voor een samenleving waarin niemand er alleen voor staat en iedereen mee kan doen. Samen met sociale initiatieven. Ontdek 20 verhalen uit 20 jaar ertoe doen in de Oranje Fonds Straat.