‘Ik weet dat ik krachtig ben. Ik heb dingen meegemaakt die de gemiddelde persoon niet aan zou kunnen’

Nancy werd geboren in Beiroet. Toen ze vijftien was, vertelde ze haar ouders: ik ben een transvrouw. "Ik werd niet geaccepteerd door mijn familie en wilde mezelf kunnen zijn, zonder angst of zorgen. Dus al was het enorm moeilijk, ik deed alles om de asielstatus te krijgen in Nederland." 

placeholder

Nederland leek vanuit Libanon hét LHBTIQ+ paradijs. De rauwe realiteit van het AZC was in vergelijking daarmee erg heftig voor Nancy. Gelukkig werd ze statushouder en kon ze gaan wonen en studeren in Amsterdam. Daar deed ze mee aan het COC programma Respect2Love, waar ze mensen ontmoette die ze nu 'haar nieuwe familie' noemt. Zoals coördinator Simion. 

Simion vertelt: "Uitgescholden worden, ook wel fysiek geweld ... Als je zelf niet transseksueel bent sta je daar niet bij stil. Maar Nancy krijgt ermee te maken. Het is dan enorm stoer als je naar voren wilt treden en wat wij noemen: een frontliner durft te zijn, zoals Nancy. Frontliners zijn mensen die zichtbaar durven te zijn om een inspiratie te zijn voor anderen. Wat zegt het over iemand als die alles wil achterlaten, en dan vanuit die situatie ook nog wil bijdragen? Dat is geen slachtofferschap, dat is juist kracht. Dat ondanks die drempels mensen er toch gewoon stáán."

Nancy zelf heeft daar dubbele gevoelens bij. "Kijk, ik weet van mezelf dat ik - sorry – f*cking krachtig ben. Ik heb dingen meegemaakt die de gemiddelde persoon niet aan zou kunnen. Maar aan de andere kant voel ik ook soms zó veel druk. Mensen zien het liefst dat ik alléén maar sterk en blij ben. Maar dat is niet zo, ik heb het óók heel moeilijk. Soms wordt het te veel en heb je mensen nodig die jou kunnen steunen." Simion beaamt dat: "Je bent en blijft een mens en je hebt dan ook empowering nodig van mensen die je vertrouwt. Zodat je nog krachtiger naar voren kan treden. En dat heb ik echt gezien bij Nancy."

Empowerment is een sleutelbegrip voor Respect2Love. Simion: "Dit programma bouwt een gemeenschap voor biculturele queer mensen. Leden vinden niet alleen steun bij elkaar, maar volgen ook workshops over persoonlijk leiderschap. Ze leren zichzelf te presenteren. En om een voorbeeld te zijn voor anderen." 

Vooral dat laatste geeft Nancy hoop, vertelt ze. "Toen ik Simion leerde kennen wist ik dat ik hem kon vertrouwen. Bij sommige mensen krijg ik het gevoel dat ik over alles kan praten. Het zou geweldig zijn als ik voor anderen kan doen wat Simion voor mij deed. Dan zouden alle zware dingen die me gebeurd zijn het waard zijn. Omdat ik iets zou kunnen betekenen voor iemand anders die het ook moeilijk heeft. Heel eerlijk zeg ik erbij: ik weet niet of ik daar nu al klaar voor ben. Maar misschien later."

Daarom is het ook belangrijk dat programma's als Respect2Love door kunnen gaan. Ook in coronatijd. Simion: "Zonder het Oranje Fonds hadden wij de afgelopen twee jaar dit programma niet kunnen doen. Het Oranje Fonds is flexibel geweest, gaf ons de ruimte om het anders aan te pakken. We konden bijvoorbeeld vanwege corona geen fysieke bijeenkomsten houden. Het Oranje Fonds zei toen: 'we gaan niet kijken naar de cijfers, maar naar de kwaliteit van het werk dat jullie doen.' Zonder dat hadden we tientallen mensen zoals Nancy niet kunnen ondersteunen en begeleiden."

20 jaar ertoe dóen

Iederéén doet ertoe. Dat vinden we, dat vóelen we. En dat beweegt ons als Oranje Fonds. Daarom zetten we ons al 20 jaar in voor een samenleving waarin niemand er alleen voor staat en iedereen mee kan doen. Samen met sociale initiatieven. Ontdek 20 verhalen uit 20 jaar ertoe doen in de Oranje Fonds Straat.

Bezoek de Oranje Fonds Straat!