‘Ik zou één middag komen, maar ik zit er nu al 7 jaar elke week’
Mary is geboren en getogen in de Rotterdamse wijk Oud-Charlois. Op de hoek van de straat van haar gezellige woning stond ooit haar ouderlijk huis. Niet dat ze altijd in de wijk gebleven is: Mary heeft de wereld rondgereisd, woonde een aantal jaren in Azië, leidde altijd een actief en sportief leven. Ook nu is ze nog lang niet klaar voor de geraniums, zegt ze. "Maar ik word ouder, ben alleen en kan niet alles meer".
Daarom heeft Mary soms een helpende hand nodig. Bijvoorbeeld bij het schoonmaken van een grote kast. En juist daarmee begon iets moois. Mary: "Ik kwam in contact met een club mensen die me konden helpen met het schoonmaken. Maar de afspraak was: dan moet jij ook wat doen om anderen te helpen. Dus ik zat te peinzen: wat kan ik nou doen?"
Creatieve hobby
Een creatieve hobby bood uitkomst. Mary: "Opeens bedacht ik me dat ik al een aantal jaren 3D wenskaarten maakte. Ik moet altijd wat creatiefs om handen hebben, zo ben ik. Dus ik zei: ik kom een keer langs om mensen uit te leggen hoe je zo'n kaart maakt. Ik zou één middag komen, maar ik zit er nu al 7 jaar elke week. Ontzettend leuk. We komen samen, praten over van alles. Ik help hen en zij helpen mij."
Geen verschil tussen vrijwilligers en deelnemers
De 'club mensen' waar Mary het over heeft, is een Vangnetwerk. De grondlegger daarvan is Jenny. Die kreeg het idee toen ze zag dat mensen die samen een cursus volgden, elkaar ook hielpen verhuizen. Jenny: "Toen bedacht ik me: mensen die kwetsbaar of eenzaam zijn, kunnen ook anderen weer helpen. En daarmee was het idee van het Vangnetwerk geboren. We maken geen verschil meer tussen vrijwilligers en deelnemers, iedereen is gelijk en iedereen doet wat-ie kan. Dat idee sloeg hartstikke aan en werd een soort zwaan-kleef-aan."
"Het Oranje Fonds steunt eigenlijk al vanaf het begin de vangnetwerken", vertelt Jenny. "Ik heb eerst meegedaan aan de Zomerschool en daar hebben ze me geholpen om het idee te scherper te krijgen en het goed op papier te zetten. Daarna deed ik een aanvraag en die werd gehonoreerd: toen had ik de financiering om er meer tijd aan te besteden en het echt te laten groeien.”
Groeiprogramma
Daarna nam Jenny deel aan het Groeiprogramma van het Oranje Fonds. Jenny: "Dat is een intensief programma waar je van andere sociale ondernemers leert hoe je je initiatief duurzaam kan laten groeien. Dat heeft mij geholpen om de methode vanuit Rotterdam ook naar andere plekken te brengen. Inmiddels zijn we op 9 plaatsen actief en het is nog lang niet klaar! Want waar je ook naartoe gaat: de meeste mensen willen helemaal geen ontvanger van hulp zijn. Ze willen betekenisvol zijn voor elkaar, ertoe dóen. Een Vangnetwerk maakt dat mogelijk."
20 jaar ertoe dóen
Iederéén doet ertoe. Dat vinden we, dat vóelen we. En dat beweegt ons als Oranje Fonds. Daarom zetten we ons al 20 jaar in voor een samenleving waarin niemand er alleen voor staat en iedereen mee kan doen. Samen met sociale initiatieven. Ontdek 20 verhalen uit 20 jaar ertoe doen in de Oranje Fonds Straat.