‘Het is niet zomaar een volkstuin, het is een verbindingsmiddel’

Ze kennen elkaar van de tuin, maar komen niet bij elkaar thuis over de vloer. Toch noemt Jolanda (60) alle mensen op Volkstuin Voor Elkaar een tuinfamilie. “Tijdens een slechte zomer mis je elkaar gewoon.”

placeholder

“Toen ik nog geen volkstuin had, miste ik iets. Iets dat ik zonder mijn man en kinderen kon doen, maar toch met andere mensen. Voor mij is de tuin meer dan alleen maar tuinieren. Als ik zie dat eentje minder onderhouden is, dan kijk ik of er iets aan de hand is. Laat iemand in onze app-groep weten ziek te zijn of op vakantie te gaan, dan onderhouden we elkaars tuin. We geven elkaar het gevoel dat we er voor elkaar zijn. En zo laten we weten dat iedereen ertoe doet.”

De volkstuin is een van de projecten van Stichting Hulst voor Elkaar, een welzijnsorganisatie voor iedereen in de gemeente die advies of ondersteuning nodig heeft op het gebied van zorg en welzijn. “We zetten allerlei projecten op in de wijken en dorpen van de gemeente Hulst. We werken op buurtniveau en kunnen daardoor inspelen op de behoefte”, vertelt opbouwwerker Ellen. “We zetten de trein in beweging, brengen energie in de wijk en uiteindelijk hebben vrijwilligers de regie. Ik vind het altijd mooi om te zien hoe ze vol vuur en enthousiasme hun project neerzetten. Dat is de bedoeling. We geven alleen een duwtje in de rug. Als we er niet zouden zijn, moeten mensen het meer op eigen kracht en initiatief doen.”

Ook begeleidt de stichting mensen naar vrijwilligerswerk. Projectleider Mariska: “We laten zien dat je van vrijwilligerswerk een rijker leven krijgt.” Ellen: “Zo  hebben we al heel wat mensen kunnen helpen die door hun vrijwilligerswerk weer plezier krijgen in het leven. Door vrijwilligerswerk te doen krijgen ze het gevoel dat ze weer meetellen en ertoe doen.”

Klein geluk

Eenzaamheid is ook een onderwerp dat regelmatig ter sprake komt. Onder ouderen én jongeren. Door de coronapandemie kwamen alle sociale contacten stil te liggen. Ellen: “Dan bedenken we een project als Klein geluk  om contact te houden. Dankzij het Corona hulpfonds van het Oranje Fonds konden we buurten kleine geluksmomentjes bezorgen in de vorm van muziek en zijn er tal van vrijwilligers gestart met een beldienst om de eenzaamheid wat dragelijker te maken. Het is fijn dat we bij fondsen kunnen aankloppen, anders kunnen wij ons werk niet doen.” 

Mariska: “Bovendien geeft het Oranje Fonds ons de ruimte om te ontwikkelen. Door de financiële steun hebben we net wat meer bewegingsvrijheid om te pionieren en kunnen we sneller aan de slag. En het mag ook mislukken. Het draait niet alleen om presteren. Dat vind ik zo mooi. Daardoor kun je uitdagende en innovatieve projecten neerzetten.”

De tuin is een groot succes. “Allerlei mensen met verschillende culturele achtergronden komen samen rondom een gedeelde hobby: de interesse voor het groen. Ondertussen kunnen ze hun netwerk uitbreiden, onthaasten, lekker bewegen en buiten zijn. Jolanda ging fanatiek aan de slag. Voor ons is ze niet alleen deelnemer, maar ook zeker iemand die de volkstuin draaiende houdt.”

Jolanda: “De tuin betekent heel veel voor mij. Het is daar een gezellige boel. We kletsen over van alles. Op zondag zijn er altijd veel mensen. Dan hebben sommigen hapjes bij zich en gaan we samen eten. Maar ook geeft het mij een stukje rust. Ik ben lekker bezig, kan mijn hoofd legen en een praatje maken. Ik maak altijd een rondje langs de tuinen om te kijken hoe het met iedereen gaat.”

“Toen onze klusjesman ziek werd, hielpen we zijn vrouw met het bijhouden van de tuin. Ze hoefde er niet eens om te vragen. Zo mooi hoe we naar elkaar omkijken. Toen hij was overleden, hebben we geld ingezameld voor een bloemstuk.” Mariska: “We zagen wat voor verbinding er is ontstaan. Daar doen we het voor. Het is niet zomaar een volkstuin, het is een verbindingsmiddel in de wijk.”

Zo doet het Oranje Fonds ertoe voor Hulst voor Elkaar

Hulst voor Elkaar ontving een financiële bijdrage vanuit ons Corona Hulpfonds voor hun project Klein Geluk.  In de buurt zorgde ze voor kleine geluksmomentjes in de vorm van muziek en zijn er tal van vrijwilligers gestart met een beldienst om de eenzaamheid wat dragelijker te maken. Daarnaast hebben ze door de financiële steun net wat meer bewegingsvrijheid om te pionieren en zich te ontwikkelen.

20 jaar ertoe dóen

Iederéén doet ertoe. Dat vinden we, dat vóelen we. En dat beweegt ons als Oranje Fonds. Daarom zetten we ons al 20 jaar in voor een samenleving waarin niemand er alleen voor staat en iedereen mee kan doen. Samen met sociale initiatieven. Ontdek 20 verhalen uit 20 jaar ertoe doen in de Oranje Fonds Straat.

Bezoek de Oranje Fonds Straat!